10 Μαΐου 2013

Ρεκόρ, στατιστικά και... άχρηστες πληροφορίες για το final 4 της Ευρωλίγκας

Ποιος είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των final 4; Ποιος παίκτης έχει σηκώσει τις περισσότερες κούπες; Τι ρεκόρ έκανε ο Σπανούλης; Με πόσες ομάδες έχει πανηγυρίσει ο Γιασικεβίτσιους. Ολες οι απαντήσεις και ό,τι θέλετε να ξέρετε για το final 4 της Ευρωλίγκας.

# Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο πολυνίκης προπονητής του θεσμού με 8 κατακτήσεις, οι 5 με τον Παναθηναϊκό.

# Αυτό είναι το πρώτο φάιναλ-φορ από καταβολής θεσμού που δεν θα έχει ούτε έναν Γιουγκοσλάβο προπονητή σε πάγκο.

# Από τους "εν ενεργεία" προπονητές τα περισσότερα μετράει ο Έτορε Μεσίνα που έχει 5, αν μετρήσουμε και την επιτυχία του στον τελικό της "διασπασμένης" Ευρωλίγκας το 2001.

# Αυτό είναι το πρώτο φάιναλ-φορ τόσο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, όσο και για τον Πάμπλο Λάσο.

# Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μπορεί να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα. Στο φάιναλ-φορ έχουν πάρει μέρος άλλοι τέσσερις Έλληνες (Ιωαννίδης, Πολίτης, Κιουμουρτζόγλου και Γιαννάκης). Δύο εκ των οποίων (Ιωαννίδης και Γιαννάκης) έχουν πάρει μέρος σε τελικό.

# Ο Πάμπλο Λάσο έχει πάρει μέρος σε φάιναλ-φορ τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής. Κάτι αντίστοιχο έχουν κάνει οι Ομπράντοβιτς, Ιβάνοβιτς και Γιαννάκης.

# Μάλιστα ήταν παίκτης την τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ένα φάιναλ-φορ. Ήταν το 1995.

# Η Ρεάλ έχει να κατακτήσει το ευρωπαϊκό από το 1995. Οι άλλες τρεις έχουν φρέσκιες μνήνες από την τελευταία τους κατάκτηση: πέρσι ο Ολυμπιακός, το 2008 η ΤΣΣΚΑ και το 2010 η Μπαρτσελόνα.

# Η Ρεάλ από την άλλη μετράει τα περισσότερα ευρωπαϊκά, έχει 8 κατακτήσεις. Ακολουθούν με 6 ο Παναθηναϊκός κι η ΤΣΣΚΑ, με 5 η Μακάμπι κι η Βαρέζε, με 3 η Ολίμπια, η Ρίγα, η Γιουγκοπλάστικα και με 2 ο Ολυμπιακός, η Μπαρτσελόνα και η Βίρτους Μπολόνια.

# Ο παίκτης με τις περισσότερες κατακτήσεις είναι ο Ντίνο Μενεγκίν με 7 και ακολουθούν με 5 οι Κλίφορντ Λιουκ, Φραγκίσκος Αλβέρτης και Άλντο Οσόλα. Μπορεί να τους ισοφαρίσει φέτος ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

# Η Ελλάδα έχει συνολικά 8 κατακτήσεις. Πρώτη είναι η Ιταλία (13) και ακολουθεί η Ισπανία (11).

# Από την ομάδα του Ολυμπιακού όλοι οι παίκτες (εκτός του τραυματία Μαυροειδή) έχουν κατακτήσει κάποιον τίτλο. Ακόμη και ο Τζος Πάουελ που ήταν πρωταθλητής με τους Λέικερς.

# Αυτό θα είναι το πρώτο φάιναλ-φορ για τον Ντορόν Πέρκινς που ήταν τραυματίας όταν η Μακάμπι έφτασε στον τελικό το 2011.

# Ο «πολυτιμότερος» παίκτης του φάιναλ-φορ είναι ο Νέναντ Κρστιτς που προηγείται στο ranking όλων των παικτών της Ευρωλίγκας. Έχει 17.8 στο index. Ακολουθούν ο Βίκτορ Κριάπα (17.1), Άντε Τόμιτς (16.3), Ρούντι Φερνάντεθ (16.2) και Βασίλης Σπανούλης (15.4). Αν έμπαινε... αλλαγή ο Διαμαντίδης αντί του Κριάπα τότε θα μιλούσαμε για την καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης σύμφωνα με την Ευρωλίγκα.

# Αντίστοιχα ο καλύτερος σκόρερ είναι Σπανούλης με 14.7 πόντους. Ακολουθεί ο Σόνι Ουίμς (13.7), ο Κρστιτς (13.6), ο Ρούντι (13.6) και ο Τεόντοσιτς (13.2).

# Ο καλύτερος σουτέρ τριπόντων από τις τέσσερις ομάδες που φάιναλ-φορ είναι ο Κώστας Παπανικολάου με το εκπληκτικό 53%. Τον ακολουθούν Λόρμπεκ (46%), Σλούκας (46%), Κριάπα (45%) και ο Ναβάρο που πετυχαίνει τα περισσότερα τρίποντα στη διοργάνωση (2.4).

# Από την ομάδα της Μπαρτσελόνα που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2010 έχουν απομείνει μόνο οι Ναβάρο, Λόρμπεκ και Σάδα.

# Από την τελευταία πρωταθλήτρια ομάδα της ΤΣΣΚΑ έχουν μείνει μόνο οι Βοροντσέβιτς, Κριάπα και ο... Παπαλουκάς που επέστρεψε μετά τις θητείες του σε Ολυμπιακό και Μακάμπι.

# Ο Παπαλουκάς έχει χάσει όλα τα ματς που έχει παίξει με ελληνική ομάδα σε φάιναλ-φορ. Και τα τρία παιχνίδια ήταν με τον Παναθηναϊκό: στον μικρό τελικό του 2005, στον τελικό του 2007 και στον ημιτελικό του 2009 (ως παίκτης του Ολυμπιακού). Ναι, μια παράδοση υπέρ του... Ολυμπιακού.

# Στην ΤΣΣΚΑ αγωνίζονται άλλοι τρεις παίκτες που έχουν φορέσει τα "ερυθρόλευκα": Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς και Ερτσέγκ.

# Ο Σπανούλης είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει κερδίσει τον τίτλο του MVP δύο φορές με διαφορετικές ομάδες: το 2009 με τον Παναθηναϊκό και το 2012 με τον Ολυμπιακό.

# Ο μοναδικός παίκτης με τρία MVP είναι ο Τόνι Κούκοτς. Από δύο έχει ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα και ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

# Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει κατακτήσει τον τίτλο με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Παναθηναϊκός).

# Άλλοι εφτά παίκτες το έχουν κατακτήσει με δύο: Σάβιτς, Μποντιρόγκα, Ντανίλοβιτς, Ρέμπρατσα, Σισκάουσκας, Παπανικολάου (αν και δεν ήταν στη 12άδα του Παναθηναϊκού το 2007) και ο Σπανούλης.

# Συμμετοχή σε φάιναλ-φορ με τρεις διαφορετικές ομάδες έχουν ακόμη ο Ζόραν Σάβιτς (Γιουγκοπλάστικα, Ρεάλ, Κίντερ), ο Ζάρκο Πάσπαλι (Παρτίζαν, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός), ο Ζέλικο Ρέμπρατσα (Παρτίζαν, Μπενετόν, Παναθηναϊκός), ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς (Φορτιτούντο, Εφές, Παναθηναϊκός), ο Τζόνι Ρότζερς (Μιλάνο, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), ο Πρέντραγκ Ντρόμπνιακ (Παρτίζαν, Εφές, Τάου), ο Ματίας Σμόντις (Κίντερ, Φορτιτούντο, ΤΣΣΚΑ) κι ο Ντέιβιντ Άντερσεν (Κίντερ, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα).

# Ο μοναδικός Έλληνας που έχει παίξει σε τρία φάιναλ-φορ με διαφορετικές ομάδες είναι ο Μιχάλης Κακιούζης που έχει συμμετοχή με την ΑΕΚ (1998), με τη Σιένα (2004) και τη Μπαρτσελόνα (2006).

# Τα περισσότερα φάιναλ-φορ μετράει ο Αλβέρτης με 9, αριθμό που "πιάνει" φέτος ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Ακολουθούν με 8 οι Σαρπ και Χόλντεν. Ο Παπαλουκάς από το 2002 και μετά έχει πάρει μέρος σε όλα εκτός από δύο (2011 και 2012). Τα 7 έφτασε ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

# Ο Νίκος Γκάλης παραμένει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των φάιναλ-φορ με 231 πόντους.

# Έντεκα διαφορετικές χώρες έχουν πάρει μέρος σε φάιναλ-φορ.

# Στο Λονδίνο όλοι οι συμμετέχοντες έχουν γευτεί το νέκταρ του πρωταθλητή.

# Επίσης: ο Ολυμπιακός έχει 4/5 συμμετοχές, όσες και η Μπαρτσελόνα. Η Ρεάλ έχει δύο στα τρία, ενώ τέλος η ΤΣΣΚΑ έχει πάρει μέρος σε όλα από το 2003 εκτός από αυτό του 2011.

ΠΗΓΗ: Sport24.gr