28 Μαΐου 2013

Αποχωρεί η Sintez από ΔΕΠΑ – Ανοίγει ο δρόμος για Gazprom (με εκπτώσεις)

Ελα μωρη αρρωστεια Gazprom να ριξεις και τη χορηγια στον ΠΑΟΚ!

Την απόφαση να μην υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ έλαβε σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος Sintez που μπορεί ωστόσο να παραμείνει στην “κούρσα” για τον ΔΕΣΦΑ.


Ο όμιλος Sintez εξεδήλωσε ενδιαφέρον για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ μέσω της θυγατρικής του Negusneft με το ενδεικτικό τίμημα που είχε ανακοινώσει να ανέρχεται στα 1,9 δισ. Ευρώ.

—Εκπτώσεις της Gazprom για ΔΕΠΑ

Εντωμεταξύ, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή της Gazprom στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, κατόπιν των διαβεβαιώσεων που έλαβε από την ελληνική Πολιτεία για κάλυψη των προϋποθέσεων που είχε θέσει και που αφορούσαν την εγγυητική επιστολή και τα χρέη των ιδιωτών προς την ελληνική επιχείρηση.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το energypress, η Gazprom προτίθεται να κατέβει στο διαγωνισμό με αρκετά μειωμένο τίμημα σε σύγκριση με την ενδεικτική τιμή που είχε διαρρεύσει στο παρελθόν, από 900 εκατ. Ευρώ σε 765 εκατ. Ευρώ.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οι Ρώσοι προσφέρουν πολλά περισσότερα από τα 531 εκατ. Ευρώ του Ομίλου Μ&Μ των Μυτιληναίου-Βαρδινογιάννη.

—Τι γίνεται με τον ΔΕΣΦΑ

Ερώτημα παραμένει η συμμετοχή της αζερικής Socar, την οποία υποστηρίζουν οι Αμερικανοί στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ.

Οι Αζέροι είχαν καταθέσει τη χαμηλότερη ενδεικτική τιμή για τον ΔΕΣΦΑ καθώς πρότειναν 371 εκατ. ευρώ, τίμημα χαμηλότερο σε σύγκριση με τα 470 εκατ. Ευρώ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/PPF και των 1,9 δισ. Ευρώ που έδινε η Sintez και για τις δύο εταιρείες (προτού αποχωρήσει από τη ΔΕΠΑ).
Η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί την είσοδο των Αζέρων μέσω της Socar στον ΔΕΣΦΑ, συνδέοντας μια τέτοια εξαγορά με την ανάθεση της μεταφοράς του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στη Δυτική Ευρώπη μέσω του ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγού TAP.

Μάλιστα, η παράλληλα είσοδος της Gazprom στη ΔΕΠΑ φαντάζει ως το βέλτιστο σενάριο καθώς πέραν του τιμήματος, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να προσελκύσει ακόμα περισσότερα ρωσικά κεφάλαια στη χώρα μας.


Πηγή:econews.gr