07 Ιουνίου 2013

"Μονο ο Θεος μπορει να σταματήσει την Τουρκία" ειπε ο Ερντογαν στους αλαλαζοντες "Allahu akbar"

«Καμιά δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την άνοδο της Τουρκίας, εκτός από το Θεό», δήλωσε τα ξημερώματα σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στη Βόρεια Αφρική.


Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματός του, ΑΚΡ, τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο στις 2 τα ξημερώματα, μαζί σχεδόν με όλο το υπουργικό συμβούλιο.

Στην πρώτη του εκτεταμένη δημόσια εμφάνιση από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, ο Erdogan προχώρησε σε έναν «πύρινο» λόγο, δηλώνοντας ότι «αυτές οι διαδηλώσεις που βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας, πρέπει να σταματήσουν τώρα».

Χαρακτηριστική ήταν η ανταπόκριση του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο, που φώναζε συνθήματα όπως «Allahu akbar” (ο Θεός είναι μεγάλος), και σύντομα οδηγήθηκαν σε συνθήματα εναντίον των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ, όπως «αφήστε μας να πάμε να τους συνθλίψουμε».

Ο Erdogan αναφέρθηκε αρχικά στους διαδηλωτές ως ταραξίες ενώ επίσης αναγνώρισε την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, και υποσχέθηκε ότι το θέμα θα ερευνηθεί.

«Αυτοί λένε ότι είμαι πρωθυπουργός μόνο του 50%. Δεν είναι αλήθεια, έχουμε υπηρετήσει τη χώρα των 76ω εκατομμυρίων από την ανατολή μέχρι τη δύση», δήλωσε, αναφερόμενος στην εκλογική του νίκη το 2011, όταν έλαβε το 50% των ψήφων.

«Ποτέ δεν είμαστε υπέρ της δημιουργίας έντασης και πόλωσης. Αλλά δεν μπορούμε να επαινέσουμε την βιαιότητα», τόνισε, ενώ στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των τραπεζιτών θεωρώντας τους επίσης μέρος μιας συνωμοσίας που ενισχύει τις διαδηλώσεις.

«Φθάσαμε σε αυτό το σημείο παρά το λόμπι των επιτοκίων, και αυτό το λόμπι πιστεύει τώρα ότι μπορεί να απειλεί την Τουρκία με τη σπέκουλα στις αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το λόμπι αυτό των επιτοκίων αφορά σε μια φερόμενη ομάδα που επιδιώκει να διατηρήσει τα τουρκικά επιτόκια υψηλά και να αποδυναμώσει την οικονομία της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλότερες αποδόσεις για τους κερδοσκόπους.

«Είμαστε ισχυροί, αλλά ποτέ δεν υπήρξαμε πεισματάρηδες. Είμαστε μαζί, είμαστε ενωμένοι, είμαστε αδέρφια», δήλωσε μιλώντας στους υποστηρικτές του.

Ο Erdogan δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι θα υποχωρήσει και θα συμβιβαστεί με τους διαδηλωτές. Δήλωσε ακόμη ότι θα βρεθεί εναντίον κάθε τραπεζίτη που θα πάρει το μέρος των διαδηλωτών, σε μια έμμεση απειλή κατά του Ergun OZen, διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας, Turkiye Garanti Bankasi.


Πηγή:www.capital.gr