25 Ιουνίου 2013

Οι προκλήσεις και το στοίχημα της νέας δικομματικής κυβέρνησης

Αλλαγή κεφαλαίου αποτελεί για τη χώρα η νέα δικομματική κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις και βασικό στοίχημα να επιτυχεί τη συνεργασία μεταξύ των στελεχών της. Η άσκηση ισορροπίας ξεκινά από την κορυφή με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συγκροτούν ένα «δίδυμο εξουσίας» που θα πρέπει να δώσει το ρυθμό.

Την ίδια ώρα, καυτά μέτωπα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Δικαιοσύνης και ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Πρόκειται για «κυβέρνηση εθνική ευθύνης» δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο Mega η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει «καθόλου πίστωση χρόνου» και τόνισε ότι το κρίσιμο στοίχημα είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Είναι σαφές τι πρέπει να κάνει αυτή η κυβέρνηση και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας, σημείωσε.

Παράλληλα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν είναι ιδεολογική επιλογή, αλλά εθνική αναγκαιότητα. Μίλησε, δε, για την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς. Πάνως, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο τη χαλάρωσή του.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, το κλειδί του ανασχηματισμού ήταν η αναβάθμιση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ αλλά και η ανάδειξη του κ. Βενιζέλου σε Νο 2 της κυβέρνησης, κατά το γερμανικό πρότυπο και την ανάλογη συνεργασία Μέρκελ - Βεστερβέλε.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ μια από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, πρόσωπο χωρίς προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία, στον οποίο ο Αντ. Σαμαράς ανέθεσε το υπουργείο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Διαδεχόμενος τον Αντ. Μανιτάκη, ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τη δύσκολη διαδικασία της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, κάτι που αναμένεται να τον φέρει αντιμέτωπο με μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Ανάλογη είναι η δυσκολία του εγχειρήματος που αναλαμβάνουν οι Αδ. Γεωργιάδης και Χαρ.Αθανασίου καθώς τα προβλήματα, τόσο στον χώρο της Υγείας όσο και στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι πολύ μεγάλα.

Και στους δύο χώρους υπάρχουν σοβαρές εμπλοκές με την τρόικα - είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκε μαύρη τρύπα άνω του ενός δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα κληρονομήσει από τον προκάτοχό του την εμπλοκή που είχε σημειωθεί στο ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Πάντως, το πρώτο κρας τεστ της κυβέρνησης θα είναι όπως όλα δείχνουν ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης της ΕΡΤ. Ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Π.Καψής δήλωσε ήδη ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι μέρος της λύσης, ενώ ανέφερε πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση υπό τη νέα της σύνθεση θα συνεδριάσει για πρώτη φορά αμέσως μετά την ορκωμοσία, που είναι προγραμματισμένη για τις 12:30 το μεσημέρι.

ΔΟΛ