06 Ιουνίου 2013

Μιχάλης Ιγνατίου: Το πρώτο Μνημόνιο ήταν λάθος

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκάλυψε στο δελτίο του Μega ότι την Άνοιξη του 2010 τον είχε καλέσει στο γραφείο του στην Ουάσινγκτον, ο τότε διευθυντής του ΔΝΤ Στρος Καν, και του είχε πει ότι έπρεπε να «κουρευτεί» το χρέος της Ελλάδας και όχι να της δοθεί κι άλλο δάνειο -διότι έτσι θα μεγάλωνε το χρέος, δεν θα μίκραινε.

Ο Στρος Καν το είχε υποδείξει στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά εκείνος απάντησε «όχι», λαμβάνοντας υπόψιν τις σφοδρές αντιδράσεις της Ευρώπης -της Γερμανίας και της Γαλλίας, κατά πρώτο λόγο, οι τράπεζες των οποίων διακρατούσαν ελληνικά ομόλογα ύψους 70 δισ ευρώ.
Τι ήθελαν Μέρκελ και Σαρκοζί;
Να προστατεύσουν τις τράπεζές τους από το «κούρεμα» και όχι να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Αφού, λοιπόν, εξασφάλισαν χρόνο και «ξεφόρτωσαν» ελληνικά ομόλογα πολλών δισ ευρώ, προχώρησαν τον επόμενο χρόνο στο «κούρεμα». Αλλά τότε ήταν αργά. Το χρέος είχε, πλέον, εκτοξευθεί.
Και τώρα το ΔΝΤ επανέρχεται και ζητάει νέο «κούρεμα», τονίζοντας πως ούτε τώρα είναι βιώσιμο το χρέος. Πάλι, όμως, η Γερμανία απαντά «όχι» και αφήνει να εννοηθεί πως εκείνο που θα μπορούσε να γίνει είναι μείωση των επιτοκίων.
Ο αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ, όμως, ο Σοσιαλδημοκράτης Στάινμπρουκ, ξεφωνίζει την Καγκελάριο επισημαίνοντας ότι δεν λέει την αλήθεια ενόψει των εκλογών.