25 Ιουνίου 2013

Ορκίστηκε η δικομματική κυβέρνηση - Ξεκινα το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο

Εντός της ημέρας αναμένεται και η επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ορκίστηκε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι η νέα δικομματική κυβέρνηση.

Την ορκωμοσία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο μόνος που δεν ορκίστηκε ήταν ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ακης Γεροντόπουλος ο οποίος ειδοποιήθηκε ότι αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό και δεν πρόλαβε να επιστρέψει.

Λίγο πριν τις 13:00 το μεσημέρι οι νέοι υπουργοί κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή για τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού Συμβουλίου.

«Θα κάνουμε το καλύτερο για να βγει η χώρα από την κρίση», δήλωσε εισερχόμενος στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμούς κ. Γ. Ανδριανός.

«Έκπληξη για εμένα όλα αυτά. Ελπίζω να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου», είπε η νέα υφυπουργός Υγείας κ. Ζέτα Μακρή.

«Στον τομέα της οικονομίας, το στοίχημα είναι μεγάλο. Αναλαμβάνουμε τα δύσκολα, είναι ειδική αποστολή, θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα υγείας που να ταιριάζει στον Έλληνα πολίτη», σημείωσε ο νέος υφυπουργός Υγείας κ. Αντ. Μπέζας.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα προώθησης των μεταρρυθμίσεων.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 41 μέλη, εκ των οποίων 19 υπουργοί, πέντε αναπληρωτές υπουργοί και 17 υφυπουργοί. Το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην κυβέρνηση με 11 μέλη και η Νέα Δημοκρατία με 30, σε μια αναλογία 1:3.