08 Ιουνίου 2013

Παρολίγον... βαθύτερη ύφεση αλλά τη γλιτώσαμε χάρη κάποιων επενδύσεων

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Νέο αρνητικό... ρεκόρ θα σημείωνε η ύφεση στο α΄ τρίμηνο του 2013, αν δεν ανέκαμπταν ελαφριά οι επενδύσεις. Η κατανάλωση καταβαραθρώθηκε, οι εξαγωγές έπεσαν, ενώ οι εισαγωγές δεν μειώνονται με τους ίδιους ρυθμούς όπως παλιότερα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευε η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,6% στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2013 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2012.

Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο από το 2011 μέχρι φέτος. Το 2012 (σ.σ. το α΄ τρίμηνο) είχαμε ύφεση 6,7% , ενώ το 2011 έφτασε στο 8,8%. Η ηπιότερη ύφεση που σημειώθηκε οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι επενδύσεις σημείωσαν θετικό πρόσημο σε αντίθεση με όλους τους άλλους παράγοντες που καθορίζουν το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, οι οποίοι κινήθηκαν με πολύ “υφεσιακούς” ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν σήμερα, στο α΄ τρίμηνο του 2013 έναντι του α΄ τρίμηνο του 2012:

1. Συνολικά, η τελική καταναλωτική δαπάνη -κράτους και ιδιωτών- συνεχίζει και με το... παραπάνω τη δραματική μείωση των προηγούμενων ετών, καθώς μειώθηκε κατά 8,3% έναντι 7,5% πέρσι. Η μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι μείωση της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης οφείλεται κυρίως στη δραματική πτώση των κρατικών δαπανών.

Πιο αναλυτικά, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,7%. Αντίθετα στο α΄ τρίμηνο του 2012 έναντι του α΄ τρίμηνου του 2011 είχε μειωθεί λίγο περισσότερο και συγκεκριμένα 9,5%.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης (σ.σ. του κράτους και των φορέων που εποπτεύει πχ ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι κλπ.) μειώθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό 7%. Αντίθετα πέρσι η εν λόγω δαπάνη είχε εμφανίσει μικρή αύξηση 1,4%.

2. Πιο αρνητικά σε σχέση με πέρσι είναι τα μηνύματα και από το τομέα του εξωτερικού εμπορίου, δηλαδή των εξαγωγών και των εισαγωγών. Οι εξαγωγές μειώνονται, ενώ έχει μετριασθεί αισθητά ο ρυθμός μείωσης των εισαγωγών...

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,6%. Αντίθετα πέρσι είχαν αυξηθεί κατά 4,2%. Η πτώση αυτή δεν είναι συγκυριακή, καθώς το α΄ τρίμηνο του 2013 είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο της περιόδου 2012-13, στο οποίο εμφανίζεται πτώση των εξαγωγών (από χρόνο σε χρόνο) και το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που εμφανίζεται πτώση (από τρίμηνο σε τρίμηνο).

Από την άλλη μεριά, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζουν να μειώνονται αλλά με σαφώς ηπιότερο ρυθμό με πέρσι. Έτσι, οι εισαγωγές μειώθηκαν φέτος κατά 7,8%, ενώ πέρσι στο αντίστοιχο διάστημα είχαν μειώθηκαν κατά 14,9%. Στο α΄ τρίμηνο του 2013, σημειώθηκε η μικρότερη πτώση εισαγωγών (από χρόνο σε χρόνο) από το γ΄ τρίμηνο του 2011. Να σημειωθεί πως τα προηγούμενα χρόνια, ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η ύφεση δεν ήταν πολύ βαθύτερη ήταν οι συντριπτικά συρρικνωμένες εισαγωγές.

3. Τη μόνη “ανάσα”, αν και πολύ ελαφριά, στο ΑΕΠ φαίνεται πως τη δίνουν επενδύσεις.

Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 5,1%. Η αύξηση αυτή ίσως να μην είναι συγκυριακή, καθώς και το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή το δ΄ τρίμηνο του 2012 σημειώθηκε αύξηση 4,9%, μετά από ένα μπαράζ μειώσεων. Ωστόσο οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν, αν και με σαφώς ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με πέρσι, για άλλο ένα συνεχόμενο τρίμηνο (-11,4% έναντι -22,8% πέρσι).


Πηγή:www.capital.gr