12 Ιουνίου 2013

"Δεν κλείνει η ΕΡΤ... Κλείνει ένα στραβό κατασκεύασμα"

"Δεν κλείνει η ΕΡΤ. Κλείνει ένα στραβό κατασκεύασμα, το οποίο δυστυχώς ήταν εκ θεμελίων στραβά δομημένο, με στρεβλώσεις που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξη Τύπου σε ανταποκριτές από διεθνή Μέσα.

Όπως σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου "αν θέλετε μία παρομοίωση, είναι σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο που πρέπει να κάνεις γενικό ρεκτιφιέ. Δεν μπορείς να το κάνεις με το αυτοκίνητο εν κινήσει. Πρέπει να το πας στο συνεργείο να κατεβάσεις το μοτέρ, να το φτιάξεις σωστά και να το ξαναβάλεις στο δρόμο".

"Προχωράμε σε μία επανεκκίνησή της Δημόσιας Τηλεόρασης. Όπως θα διαβάσετε, έχει πλήρεις εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα δεν θα μπορεί να παρέμβει", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διαβεβαίωσε ότι "αυτά τα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος θα εκλείψουνε".

Ο Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαίωσε επίσης ότι "όλα θα περάσουν από τη Βουλή και όλα είναι νόμιμα".

"Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Αν ανακοινώναμε ότι θα κλείσουμε την ΕΡΤ σε τρεις μήνες, τότε η ΕΡΤ για τρεις μήνες θα ήταν κλειστή λόγω απεργιών. Προτιμήσαμε να το κάνουμε με τον τρόπο αυτό", ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε συνεννόηση με την τρόικα για το κλείσιμο της ΕΡΤ τόνισε ότι "δεν υπήρχε καμία συνεννόηση και ανέφερε χαρακτηριστικά: "Εμείς έχουμε αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις στη βάση της δανειακής μας σύμβασης και του προγράμματος εξυγίανσης. Σε καμία περίπτωση δεν ορίζεται ότι θα καθοριστεί από την τρόικα ο Α ή ο Β Οργανισμός, σε καμία περίπτωση δεν είχαμε σχετικές συζητήσεις.

"Και για να προλάβω ερώτησή σας. Μα, δεν μπορούσατε όλα αυτά ένα χρόνο τώρα να τα κάνετε; Σας πληροφορώ ότι προσπάθησα. Αν θυμάστε έφτασα στο σημείο να καταγγείλω μέσω συνεντεύξεών μου το γεγονός ότι δεν συνεδρίαζε το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΡΤ για να αποπέμψει υπαλλήλους με βαρύτατες κατηγορίες, βαρύτατα αδικήματα. Μιλάμε για εκβιασμούς, μιλάμε για αποσπάσεις χρηματικών ποσών με υπόσχεση τον διορισμό στην ΕΡΤ. Μιλάμε για τέτοια πράγματα και όμως παρέμεναν επί χρόνια στην ΕΡΤ. Και παρότι επί μήνες ο αρμόδιος Υπουργός ζητούσε τη σύγκληση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, για να γίνει το αυτονόητο, αυτό δεν γινόταν", τόνισε.

Αναφερόμενος στη στάση των δύο κυβερνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι "συμφωνούν στο στόχο ότι πρέπει να γίνει ριζική αναδιάρθρωση, ότι πρέπει να γίνει εξυγίανση της ΕΡΤ".

Ωστόσο επεσήμανε ότι "διαφωνούμε ως προς τον τρόπο". "Πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνει εν λειτουργία. Και σας ρωτώ, εάν ανακοινώναμε σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ με δραστικές περικοπές, με εξορθολογισμό του προσωπικού, η ΕΡΤ θα ήταν και πάλι κλειστή λόγω των απεργιών", τόνισε.

"Θέλω να υπογραμμίσω ότι ξανανοίγουμε άμεσα. Ήδη αναρτήθηκε και κατατέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή το νέο σχέδιο νόμου. Το έχετε και εσείς στα χέρια σας, για να κάνουμε έναν σωστό, σύγχρονο φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης", είπε ο κ. Κεδίκογλου ενώ σημείωσε ότι "το σχέδιο υπήρχε. Επρόκειτο να γίνει νωρίτερα, για να προλάβω τυχόν άλλη ερώτηση σχετικά με τις απολύσεις που προβλέπονται να γίνουνε. Θα είχε ανακοινωθεί εδώ και ένα μήνα, ίσως λίγο λιγότερο, αλλά έπρεπε να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους μαθητές. Για αυτό και περιμέναμε μέχρι χθες".

Παράλληλα ανέφερε "η περίπτωση της ΕΡΤ είναι η χαρακτηριστικότερη. Είναι εκεί που όλοι λένε, όλοι συμφωνούν ότι πολλά δεν πάνε καλά, αλλά κανένας μέχρι τώρα δεν έκανε τίποτα".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι "θα εκπέμψουμε ξανά", όμως ανέφερε: ''Δεν είδα όμως αντίστοιχες ανησυχίες όταν φιμώνανε την δημόσια ραδιοτηλεόραση επιδιώκοντας ακόμη περισσότερα προνόμια. Δεν είδα για παράδειγμα τέτοια ευαισθησία όταν προσπαθήσανε να ρίξουν σκοτάδι στην επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου.Δεν είδα αντίστοιχη ευαισθησία όταν οποτεδήποτε υπήρχε σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, εκεί ακριβώς επιλέγανε να ρίξουν μαύρο στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ο Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι "έχουν τις αποζημιώσεις τους οι οποίες πιστέψτε με είναι αρκετά σημαντικές''.

Αναφορικά με το κανάλι της Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: "Εκπέμπει ήδη. Είχε ένα προσωρινό πρόβλημα γιατί έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο μετάδοσης".

enikos.gr