10 Ιουνίου 2013

Εμμεση επιστροφη της BP στην Ελλαδα: Αγοράζει πετρέλαιο από το κοιτασμα του Πρινου

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ένα deal με πολλαπλή σημασία που σηματοδοτεί την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες η Energean Oil & Gas, που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου. Η ελληνική εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που μέσα στο Μάιο ανακοίνωσε τη συμφωνία με το αμερικανικό fund Third Point, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε την πρώτη εξαγωγή ελληνικού αργού πετρελαίου με αγοραστή τον πετρελαϊκό κολοσσό BP.
Το φορτίο αργού που θα κατευθυνθεί στις εγκαταστάσεις της BP στη Μασσαλία, φορτώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Καβάλα στο τάνκερ Ivory Point χωρητικότητας 51 χιλιάδων τόνων. Όπως αποκάλυψε το Σάββατο το "Κεφάλαιο", η ποσότητα που αγόρασε η πετρελαϊκή ξεπερνά τα 300 χιλιάδες βαρέλια και είναι φορτίο spot.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το πετρέλαιο που παράγεται στον Πρίνο κατευθύνεται στα Ελληνικά Πετρέλαια μέσω ενός ξεπερασμένου από τις εξελίξεις πλαισίου που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ευελιξίας της πλευράς των ΕΛΠΕ, ενώ παράλληλα λειτουργεί περιοριστικά και για την πλευρά της Energean.

Στην πραγματικότητα η συμφωνία για την αγορά ελληνικού αργού από τη BP, είναι η πρώτη συναλλαγή που πραγματοποιεί ο πετρελαϊκός κολοσσός στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία που έκανε με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων το 2009 για την πώληση του δικτύου λιανικής, που διέθετε στη χώρα μας. Τα Ελληνικά Πετρέλαια βεβαίως συνεχίζουν και χρησιμοποιούν στο πλαίσιο της τότε συμφωνίας το σήμα της BP, ωστόσο η «μαμά» πετρελαϊκή δεν έχει πραγματική παρουσία στην Ελλάδα.

Η επιστροφή της BP στα ελληνικά δρώμενα της αγοράς πετρελαίου πάντως, είναι πολύ πιθανό να μην περιοριστεί στην αγορά ενός μόνο φορτίου πετρελαίου, με δεδομένη την πολιτική αλλά και την πρακτική που ακολουθεί η πετρελαϊκή στην ευρύτερη περιοχή, απορροφώντας την παραγωγή αργού από μικρούς παραγωγούς. Η αρχική συμφωνία πάντως χρονικά συμπίπτει με την κινητικότητα που επικρατεί στο κομμάτι της έρευνας για υδρογονάνθρακες στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο. Η Energean βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης του νέου επενδυτικού της προγράμματος που στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής στην περιοχή των παραχωρήσεων που εκμεταλλεύεται, με την πλήρη ανάπτυξη του πεδίου Ε και της περιοχής του Βόρειου Πρίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα βεβαιωμένα αποθέματα, στη λεκάνη του Πρίνου, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι υπάρχουν ακόμη ενδιαφέροντα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα πιστοποιημένα αποθέματα φτάνουν τα 19 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ οι δυνητικοί και ενδεχόμενοι πόροι στην περιοχή ανεβάζουν το πιθανό απολήψιμο δυναμικό στα 95 εκατ. βαρέλια.

Εκτός όμως από την περιοχή του Πρίνου, η BP εκτιμάται ότι δίνει με έμμεσο τρόπο το "παρών" στην ελληνική αγορά, προσβλέποντας και στο νέο μεγαλύτερο γύρο παραχωρήσεων που θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους, ανάλογα με την εξέλιξη των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής PGS. Όπως ξεκαθαρίζουν στελέχη της κυβέρνησης, πάντως, ακόμη οι έρευνες βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και δεν έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση, ώστε να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για τις προσδοκίες που μπορεί να υπάρχουν για νέα κοιτάσματα.