24 Ιουνίου 2013

Φουντώνει ξανά η κουβέντα για «Grexit»

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

Χθες ήταν ο «σεσημασμένος» Frank Schäffler του FDP που κάλεσε την Ελλάδα να εξέλθει της ευρωζώνης, όμως η σημερινή παρέμβαση προς την ίδια κατεύθυνση γεννά μεγαλύτερες ανησυχίες. Ο Klaus-Peter Willsch, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού του CDU, κόμματος της Καγκελαρίου Merkel, μιλώντας στην Handelsblatt-Online, καλεί ευθαρσώς την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο Willsch εκφράζει δυσπιστία για τις διαβεβαιώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους παρά την αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ:

«Οι Έλληνες θα πρέπει να φύγουν τώρα από την ευρωζώνη και να μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους. Μόλις η Ελλάδα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μεγάλης νομισματικής υποτίμησης και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μπορεί να υποβάλλει εκ νέου αίτηση για επανένταξη στον κοινό νομισματικό χώρο».

Η παρότρυνση αποχώρησης από την ευρωζώνη εκ μέρους του υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος που κυβερνά και θα κυβερνά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τη Γερμανία και μετά τις εκλογές του φθινοπώρου, δεν φθάνει ως το σημείο αποπομπής και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Willsch θεωρεί φυσική την παρουσία της χώρας μας τουλάχιστον σε αυτή. Δεν πιστεύει όμως, ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της:

«Η πτώχευση της χώρας αυτής σύρεται από το 2010», σχολιάζει και καλεί τη χώρα του να σταματάει να πετά τα χρήματά της στην Ελλάδα. Προσθέτει, ότι δεν μπορεί κανείς να καταπολεμά την υπερχρέωση με ακόμα περισσότερα δάνεια:

Το τελευταίο του μήνυμα είναι εξίσου «φιλικό»:

«Οι ελληνικές Αρχές, κατά την είσοδο στην ευρωζώνη, εξαπάτησαν και είπαν ψέματα χρησιμοποιώντας πλαστά νούμερα».

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, αλλά και την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία αναζωπυρώνουν την κουβέντα μιας «Grexit» και παραπέμπουν την «Grecovery», πραγματική ή επίπλαστη, στις καλένδες.

ysterografa.gr