Έγινε και τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Αλίγιεφ για τον αγωγό TAP
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή του αγωγού ΤΑP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. Η απόφαση θα ανακοινωθεί επισήμως την Παρασκευή και παρότι από το μέγαρο Μαξίμου κρατούν μέχρι τότε χαμηλούς τόνους, ήδη έγκυρες ελληνικές πηγές τη χαρακτηρίζουν δεδομένη, ενώ η επιβεβαίωση έρχεται και από τους ανταγωνιστές του αγωγού Νabucco, που ανακοίνωσαν ότι έχασαν τον διαγωνισμό.
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, με πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς η επένδυση ύψους 1,5 δισ. συνδέεται με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέση της Ελλάδας.
Ο αγωγός ΤΑP θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, θα περνά από την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία.
Σύμφωνα με non paper του υπουργείου Εξωτερικών, τα οφέλη από τον ΤΑΡ αφορούν σε αύξηση της απασχόλησης με 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την οικονομία, καθώς θα απαιτηθεί δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, θα αυξηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη των αγορών για την Ελλάδα, η χωρα μας θα ενταχθεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ενώ θα γίνει παράγοντας σταθερότητας και θα μετατραπεί σε ενεργειακό άξονα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η απόφαση της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ ως προς τον προτιμητέο αγωγό είναι το αποτέλεσμα πολυετούς διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν άλλα δύο εναλλακτικά σχέδια αγωγών: ο ελληνο-ιταλικός (ITGI) και ο SEEP, που απορρίφθηκαν νωρίτερα από την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για να απομείνουν ο TAP και ο Ναμπούκο.
Μία ακόμη παράμετρος που έχει σημασία για τη χώρα μας είναι ότι η αζέρικη εταιρία φυσικού αερίου SOCAR, που συμμετέχει στην Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του Σαχ Ντενίζ είναι η μοναδική υποψήφια για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται ακόμη ότι με βάση τις συμφωνίες που υπεγράφησαν πρόσφατα, η Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ έχει «οψιόν» για εξαγορά έως και 50% των μετοχών του αγωγού ΤΑΡ, στην περίπτωση εννοείται που προκριθεί το συγκεκριμένο σχέδιο έναντι του Ναμπούκο.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΥΠΕΞ τα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ για την Ελλάδα κωδικοποιούνται ως εξής:
1.Γεωστρατηγική σημασία
Η ολοκλήρωση του αγωγού TAP θα είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα μας και θα σηματοδοτήσει την δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
2.Αύξηση πολιτικής βαρύτητας
Η ύπαρξη του αγωγού προβάλλει θετικά πολιτικά μηνύματα τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη για τη βαρύτητα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της. Επίσης, ενισχύει την ταυτότητά της ως παράγοντα σταθερότητας. Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον Νότιο Διάδρομο Αερίου, είναι παρούσα στις εξελίξεις που αφορούν την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κασπίας.
3.H Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος και άξονας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης
Πέραν της μεταφοράς τράνζιτ αερίου προς την δυτική Ευρώπη θα υπάρχει η δυνατότητα διανομής ποσοτήτων στα Βαλκάνια μέσω διασυνδετηρίων αγωγών. Η αγορά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα μπορεί να τροφοδοτείται μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού IGB και τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Ιονίου Αδριατικής (Ionian Adriatic Pipeline—IAP).
4.Διαφοροποίηση πηγών φυσικού αερίου για την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά
H δυνατότητα προμήθειας της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TAP σημαίνει μία πρόσθετη πηγή, άρα αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της. Συνεπώς, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και της ευρωπαϊκής αγοράς.
5.Σημαντική άμεση ξένη επένδυση
Ο TAP αποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
6.Αύξηση απασχόλησης
Δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας.
7.Πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία
Η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα απαιτήσει την προμήθεια πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές εταιρείες.
8.Επενδυτική εμπιστοσύνη
Η ολοκλήρωση του έργου δείχνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη δυναμική και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Η «ταυτότητα» του αγωγού TAP
Μέτοχοι:
TAP AXPO(EGL) (Ελβετία — 42,5%) Statoil (Νορβηγία — 42,5%) ΕΟΝ (Γερμανία—15%)
Μεταφορική ικανότητα:
10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως - με δυνατότητα επέκτασης σε 20 δις. με την προσθήκη δύο σταθμών συμπίεσης στις Σέρρες και τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Διάμετρος αγωγού:
στο χερσαίο (onshore) τμήμα 48 ίντσες (1,2 μέτρα)
στο υποθαλάσσιο (offshore) τμήμα 36 ίντσες (0,91 μέτρα)
Μήκος:
870 χιλιόμετρα συνολικά. Ελλάδα 550 χλμ. Αλβανία 205 χλμ. Αδριατική Θάλασσα 110 χλμ. Ιταλία 5 χλμ.
Υψομετρικές διαφορές:
Υψηλότερο σημείο στα 1800 μέτρα στην Αλβανία
Χαμηλότερο σημείο σε βάθος 810 μέτρων στην Αδριατική Θάλασσα
Υπεγράφη η Συμφωνία Φιλοξενούσης Χώρας
Το απόγευμα, υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κονσόρτσιουμ του ΤΑΡ και η Συμφωνία Φιλοξενούσης Χώρας, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο των προσπαθειών της χώρας στην υποστήριξη του εν λόγω αγωγού στη διαδικασία επιλογής.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίσθηκε συγκρατημένος εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων, επισήμανε όμως τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η χώρα μας σε όρους οικονομικούς και γεωστρατηγικούς εάν -όπως είπε- "την Παρασκευή στο Μπακού έχουμε την ευτυχή κατάληξη και επιλεγεί ο αγωγός".
"Σήμερα υπογράφουμε τη συμφωνία του TAP με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι μία καλή συμφωνία. Θέλω να θυμίσω ότι σε ανύποπτο χρόνο, όταν ήμουν επικεφαλής του ΙΟΒΕ, είχαμε κάνει μία μελέτη και από τότε είχα υποστηρίξει ότι η επιλογή αυτού του αγωγού είναι η πλέον συμφέρουσα για τη χώρα. Είμαι πολύ ευτυχής, λοιπόν, που σήμερα υπογράφουμε τη Συμφωνία. Θεωρώ ότι θα έρθουν δουλειές στη χώρα μας. Η Ελλάδα, έτσι, γίνεται ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή" επισήμανε.
"Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή το πρωί και τότε θα είναι μια ολοκλήρωση κυριολεκτικά, αλλά και το ξεκίνημα ενός δύσκολου δρόμου γιατί είναι ένα πρότζεκτ 1,5 δισ. μόνο για την επένδυση στην Ελλάδα, με δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας" είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου.
"Από πέρυσι δεσμευθήκαμε ότι θα υποστηρίξουμε τον TAP για την υλοποίηση αυτού και σήμερα μετά από έναν χρόνο έχουμε κατορθώσει, με την εξαιρετική συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών και ΠΕΚΑ, να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ολοκληρώσει, να έχουμε κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονταν πολιτικά γι' αυτό το πρότζεκτ" σημείωσε ο υφυπουργός, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Μπακού "για την ενίσχυση αυτού του μεγάλου έργου".
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως η επιλογή του ΤΑΡ " θα δημιουργήσει πλέον αυτό που είχαμε σαν όραμα τόσα χρόνια, τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου μέσω της Ελλάδας και έτσι η Ελλάδα θα μπει πλέον στον διεθνή ενεργειακό χάρτη με συμμαχίες οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε τεράστιες ωφέλειες γεωπολιτικά, αλλά και εσωτερικά για τον Έλληνα καταναλωτή για τις επόμενες δεκαετίες".
"Δημιουργείται ένα στέρεο υπόβαθρο για επενδυτές, για να επενδύσουν 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, πράγμα που αποτελεί σημαντικό στοιχείο, ώστε ή Shah Deniz να διαλέξει τον ΤΑP ως αγωγό μεταφοράς" σημείωσε από τη μεριά του ο Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του "ΤΑP" Κ. Ταγκλαντ.