Επειδή μερικοί εκσυγχρονιστές ΠΑΣΟΚοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι φταίει ο Καραμανλής... ιδού η "δυνατή Ελλάδα" που παρέλαβε....
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-11-02
Αποδεχθήκαμε καλυμμένα χρέη 3,5 τρισ. που εντόπισε η Eurostat
Έπειτα από μακρά περίοδο ψευδούς ευφορίας στην οικονομία, η κυβέρνηση αναγκάσθηκε χθες, υπό την πίεση της Eurostat, να αποδεχθεί επισήμως τα βάρη της «δημιουργικής λογιστικής» και να προχωρήσει σε αναθεώρηση των λογαριασμών του κράτους, ομολογώντας εμπράκτως ότι η χώρα παραμένει υπερχρεωμένη.
Eπειτα από μακρές διαβουλεύσεις με τους εμπειρογνώμονες της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, οι οποίες σημειωτέον θα συνεχισθούν και πιθανώς να οδηγήσουν και σε άλλες δυσμενείς ρυθμίσεις, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση των λογαριασμών του κράτους από το 1998, αποδεχόμενη συγκεκαλυμμένα ελλείμματα και κατ' επέκτασιν υψηλότερο δημόσιο χρέος. Aπό την αποδεχθείσα αναθεώρηση μετεβλήθη σημαντικά η βάση των απολογισμών προηγούμενων ετών, τα πλεονάσματα έγιναν ελλείμματα, με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί από το 2000 και μετά να καταστούν εκ νέου ελλειμματικοί. Tο σημαντικότερο είναι ότι η απόκλιση του πραγματικού δημόσιου χρέους από το εικονικό έφθασε το 2001 τις 7,3 ποσοστιαίες μονάδες, από 100% σε 107,3% του AEΠ. Oυσιαστικά πρόκειται για αποδοχή πρόσθετου χρέους, ύψους 3,5 τρισ. δρχ., η οποία καταδεικνύει το μέγεθος της αλλοίωσης των δημοσιονομικών συνθηκών κατά την κρίσιμη για την ένταξη της χώρας στην ONE αλλά και για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις περίοδο μεταξύ 1998 και 2000.
H ανώμαλη προσγείωση της ελληνικής οικονομίας στον αστερισμό των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης έρχεται να αποκαταστήσει εν μέρει την τάξη, να σηματοδοτήσει το τέλος του μύθου της ισχυρής και απρόσβλητης οικονομίας και να αποβάλει το στοιχείο της επανάπαυσης και του εφησυχασμού, η οποία είχε επικυριαρχήσει στην πολιτική, μεταφέροντας πλήθος στρεβλώσεων στον πολιτικό και στον κοινωνικό διάλογο. H αποκάλυψη της πραγματικότητας δημιουργεί, αναπόφευκτα, νέα δεδομένα και θα επηρεάσει σημαντικά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον.