30 Ιουλίου 2013

Πειθαρχικά εξπρές στο Δημόσιο

Εγκύκλιο με την οποία προβλέπεται η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών για τους δημόσιους υπαλλήλους υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με αυτήν η πειθαρχική διαδικασία πρέπει να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών από την κλήση του υπαλλήλου σε απολογία είτε με την έκδοση απόφασης από μονομελές όργανο είτε με την παραπομπή σε πειθαρχικό.

Αμέσως μετά την παραπομπή του υπαλλήλου στο πειθαρχικό η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών εκτός της περίπτωσης που απαιτείται ανάκριση όπου ο χρόνος αυξάνεται στις 120 ημέρες. Με την ίδια εγκύκλιο τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια πρέπει να αποστέλλουν στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο πλήρεις φακέλους των υποθέσεων, οι οποίοι θα συνοδεύονται από κατάλογο περιεχομένων ώστε να αποφεύγεται η ακυρότητα της πειθαρχικής διαδικασίας.

Παράλληλα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκινά "σαφάρι" κατά των πλαστών δικαιολογητικών, που έχουν χρησιμοποιήσει αρκετοί υπάλληλοι. Ο εντοπισμός όσων έχουν προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες θα γίνει μέσω της επικαιροποίησης των ατομικών φακέλων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έμφαση θα δοθεί στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Στην περίπτωση εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών ο υπάλληλος θα απολύεται άμεσα.

Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και ορισμένα στοιχεία για τις απολύσεις και τον έλεγχο των πειθαρχικών υποθέσεων σύμφωνα με τα οποία τον Ιούλιο απολύθηκαν για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 104 δημόσιοι υπάλληλοι. Συνολικά από πέρυσι τον Ιούλιο είδαν την πόρτα της εξόδου για ανάλογα παραπτώματα συνολικά 204 υπάλληλοι.

Ο αριθμός των υπαλλήλων , που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία το ίδιο χρονικό διάστημα τον τελευταίο χρόνο ανέρχεται σε 993. Τα πειθαρχικά συμβούλια εξέτασαν το τελευταίο χρονικό διάστημα περίπου 500 υποθέσεις εκ των οποίων οι 350 στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια το α' εξάμηνο του έτους και οι υπόλοιπες στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2013.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα: "Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και συγκροτημένο βηματισμό, που ξεκινάει με την απομάκρυνση οποιουδήποτε υπαλλήλου διαπράττει αποδεδειγμένα σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Το οφείλουμε πρωτίστως στους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους".