Θετικό κρίνει το «ταμείο» της επίσκεψης Σόιμπλε στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση. Τα καλά νέα ήταν περισσότερα από τα κακά και οι υποσχέσεις σαφώς καλύτερες από τις απαιτήσεις και τις πιέσεις. Ο Γερμανός υπουργός δεν ήρθε με ανοικτές τις τσέπες, ούτε να ανακοινώσει ξαφνική αλλαγή της γερμανικής οικονομικής πολιτικής. Αυτά είναι όνειρα απατηλά για ανθρώπους σαν τον Σόιμπλε ή τη Μέρκελ. Όμως, η Αθήνα έχει δικαίωμα να χαμογελά περισσότερο από χθες διότι:
1. Ο Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα, μετά το β’ εξάμηνο του 2014, οπότε και λήγει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Και βοήθεια εννοείται ότι είναι το κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι κάτι από το τίποτε.
2. Διαχώρισε, ίσως για πρώτη φορά το κατοχικό δάνειο από τις γερμανικές αποζημιώσεις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει δεκτό το Βερολίνο ένα αίτημα για επιστροφή των αναγκαστικού δανείου. Η αναγνώριση της ευθύνης των ναζί, είναι το πρώτο βήμα και η αφετηρία για να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση με εξυπνάδα ένα σημαντικό ποσό, που έχει και ουσιαστικό και συμβολικό περιεχόμενο.
3. Υπέγραψε το μνημόνιο συνεννόησης, κι αυτό δεν είναι «κακό» μνημόνιο. Η δημιουργία του αναπτυξιακού ταμείου είναι η πρώτη… αναπτυξιακή απόφαση της Γερμανίας για την Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια. Αρχικά θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ, το Ταμείο θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και επικεφαλής θα είναι μάλλον Έλληνας. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα αποτελείται από όσους το χρηματοδοτήσουν (μέχρι στιγμής το ελληνικό δημόσιο με 150 εκατ. ευρώ -με συμβολή από τα κοινοτικά ταμεία ύψους 200 εκατ. ευρώ-και η KfW με 100 εκατ. ευρώ). Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αναμένεται να συμμετάσχει με ποσό 50 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, προσθέτουν ότι διεξάγονται συζητήσεις με τραπεζικούς φορείς από την Ιταλία, αλλά και με Έλληνες επενδυτές.
4. Τα λόγια που είπε για την Ελλάδα και τις προσπάθειές της έδειξαν ότι θέλησε να στηρίξει την κυβέρνηση αλλά και να κάνει έμμεσες συστάσεις για να μη χαλαρώσουμε. Αλλά το να ακούμε από τον αγέλαστο Σόιμπλε ένα καλό λόγο δε πρέπει να περάσει απαρατήρητο.
Όσο για τα κακά της επίσκεψης; Πρώτα πρώτα ήταν ο ίδιος «κακός» Σόιμπλε. Κολλημένος στη βελόνα της προσαρμογής και της λιτότητας, δεν άφησε πολλά περιθώρια για γρήγορη χαλάρωση. Επίσης, το αναπτυξιακό πακέτο είναι σταγόνα στον ωκεανό και έμοιαζε περισσότερο με τον «Σκρουτζ» παρά με κάποιον που ήρθε για να βοηθήσει.
Βεβαίως στα αρνητικά η σιδερόφρακτη Αθήνα και η απίστευτη ταλαιπωρία των Αθηναίων για χάρη του Σόιμπλε.
http://www.antinews.gr/2013/07/19/222380