Μαρία Νταλιάνη
Νικητής αλλά με ψαλιδισμένα τα φτερά βγήκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας από το ιδρυτικό Συνέδριο, καθώς ένα ισχυρό ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα διατρέχει πλέον το 30% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πλευρά της μειοψηφίας με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη όχι μόνο δεν είδε την απήχησή της να μειώνεται στο κόμμα, όπως εκτιμούσαν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε πάνω από το 30% στην Κεντρική Επιτροπή.
Η διαπίστωση αυτή, σε συνδυασμό με το μικρότερο από το αναμενόμενο ποσοστό εκλογής του κ. Τσίπρα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ - δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλη ισχυρή υποψηφιότητα -, δημιουργεί ένα σύνθετο τοπίο για την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η άνοδος της μειοψηφίας αιφνιδίασε. Ενδεικτικό μάλιστα της αμηχανίας από την πλευρά της ηγετικής ομάδας να «διαχειριστεί» αυτό το στοιχείο της ανόδου είναι ότι το βράδυ της Κυριακής από ένα σημείο και μετά σταμάτησε η καταμέτρηση μόνο των ψηφοδελτίων και ξεκίνησαν να μετρούν παράλληλα τους σταυρούς των υποψηφίων της Κεντρικής Επιτροπής. Η «παύση» έγινε όταν το ποσοστό της μειοψηφίας ήταν μεταξύ 27%-28%.
ΕΠΙΘΕΣΗ.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της πλειοψηφίας, το εντυπωσιακό ποσοστό της Αριστερής Πλατφόρμας, που ελέγχει πλέον το ένα τρίτο της Κεντρικής Επιτροπής, οφείλεται στη σκληρή επίθεση την οποία εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη από το βήμα του Συνεδρίου για τον τρόπο εκλογής των οργάνων του κόμματος. «Δεν ήταν έξυπνη κίνηση, καθώς αρκετοί από τους συνέδρους, οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι στη μειοψηφία, ενοχλήθηκαν από τη στάση αυτή και το εξέφρασαν στην κάλπη», λέει το ίδιο στέλεχος. Την ενόχλησή του για το γιουχάισμα συνέδρων κατά του κ. Λαφαζάνη εξέφρασε χθες και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης (Αnt1).
Από την πλευρά της μειοψηφίας η εκτίμηση είναι διαφορετική. Οπως λένε, ήδη από τις οργανώσεις βάσης υπήρχαν μηνύματα ότι «ο τελικός αριθμός που θα πάρει η Αριστερή Πλατφόρμα θα έχει το 3 μπροστά. Αυτά όμως τα επιβεβαιώνεις μόνο στην κάλπη». Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι ο τρόπος εκλογής των οργάνων, ο οποίος προτάθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα (ενιαία λίστα ή ξεχωριστά ψηφοδέλτια), «στέρησε» τελικά από τη μειοψηφία σταυρούς.
Πίσω από τα «τεχνικά» ζητήματα και τους αριθμούς, η αίσθηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει «για πρώτη φορά τον πρόεδρό του εκλεγμένο και νομιμοποιημένο μέσα από απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες», κατά τον εκπρόσωπο Τύπου Πάνο Σκουρλέτη (Σκάι), αλλά και μια ισχυρή εσωκομματική μειοψηφία που έχει τοποθετήσει με σαφήνεια κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά το ευρώ, το χρέος των τραπεζών και τις συμμαχίες.
ΜΗΝΥΜΑ.
Χθες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως οι Δ. Παπαδημούλης και Π. Σκουρλέτης, έστειλαν μήνυμα με αποδέκτη κυρίως τη μειοψηφία λέγοντας ότι τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ενιαίο κόμμα», με Καταστατικό, όλοι δεσμεύονται από αυτό.
Η δήλωση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας πάντως προϊδεάζει για «ζωηρή» συνέχεια, καθώς σε αυτήν τονίζεται ότι «το ποσοστό που συγκέντρωσε η λίστα της καταδεικνύει την εμπιστοσύνη και την ανοδική απήχηση που συναντούν οι θέσεις και οι εναλλακτικές προτάσεις της στον κόσμο της Αριστεράς και στην κοινωνία». Παράλληλα, η Αριστερή Πλατφόρμα (Π. Λαφαζάνης, Αντ. Νταβανέλλος, Ι. Θεωνάς, Π. Κοσμάς, Γ. Σαπουνάς) βεβαιώνει ότι μετά το Συνέδριο «είναι έτοιμη από καλύτερες θέσεις να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την ενότητα και τη ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Διαφορές
Μονομερής διαγραφή χρέους, στάση πληρωμών και έξοδος από την ευρωζώνη σε περίπτωση πίεσης από την τρόικα, εθνικοποιήσεις -κρατικοποιήσεις τραπεζών και ΔΕΚΟ και συμμαχία μόνο με ΚΚΕ και Ανταρσύα είναι οι «καθαρές κουβέντες» Λαφαζάνη, απέναντι στις θέσεις της πλειοψηφίας (μερική διαγραφή χρέους, μη πληρωμή τόκων για 4-5 μήνες, δημόσιος πυλώνας στις τράπεζες και ίδρυση νέων και συμμαχίες ανάλογα με το πολιτικό τοπίο).
ΤΑ ΝΕΑ