16 Ιουλίου 2013
Αλλοθι προβάλλουν οι συλληφθέντες για την επιχείρηση «Φοίνικας»
Ισχυρό άλλοθι φέρεται να έχει ένας από τους δύο 30χρονους κατηγορουμένους για δύο τουλάχιστον επιθέσεις της «επιχείρησης Φοίνικας», διατυπώνοντας νέα ερωτήματα για τη σχετική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Ο 30χρονος Σπ. Μ. φέρεται την ημέρα που εστάλη το δέμα-βόμβα από τη Θεσσαλονίκη με παραλήπτη τον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας -την ευθύνη της επίθεσης να ανέλαβε η οργάνωση FAI- να βρισκόταν σε επίσκεψη, επικυρωμένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του σωφρονιστικού καταστήματος, σε κρατούμενους αντεξουσιαστές στις φυλακές Κορυδαλλού. Επιπλέον τις ημέρες που έγινε η βομβιστική επίθεση σε ξενοδοχείο στην Τζακάρτα της Ινδονησίας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φοίνικας» και για την οποία επίσης κατηγορείται ο ίδιος φέρεται να είχε εκπομπή με εκατοντάδες ακροατές σε ραδιοφωνικό σταθμό αντεξουσιαστικού στεκιού στη Θεσσαλονίκη. Ο 30χρονος σημειώνει εκτός των άλλων ότι είχε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για ένα προγενέστερο αδίκημα (σ.σ. συμπλοκές με άλλους αντεξουσιαστές) για το οποίο είχε κατηγορηθεί το καλοκαίρι του 2012 από την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης. Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε σχέση με τη βομβιστική επίθεση στην... Ινδονησία.
Την ίδια ώρα δεν έχει διευκρινισθεί ποιος έγραψε και για ποιον λόγο το χειρόγραφο σημείωμα -με περιεχόμενο ταυτόσημο της προκήρυξης που αναρτήθηκε για την αποστολή του δέματος-βόμβα- που βρέθηκε σκισμένο σε 49 κομμάτια σε κάδο απορριμμάτων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πιθανόν ότι ο γραφικός χαρακτήρας ταυτίζεται με αυτόν του άλλου 30χρονου κατηγορούμενου αντεξουσιαστή. Πρόκειται για το άτομο, αποτύπωμα του οποίου βρέθηκε στο ίδιο χειρόγραφο και ο οποίος επίσης φέρεται να απεικονίζεται σε βίντεο βιβλιοπωλείου να αγοράζει φακέλους των ΕΛΤΑ όμοιους με αυτούς που στάλθηκαν στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής. Όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η γραφολογική εξέταση και είναι ζητούμενο αν προκύψει μέσω αυτής εμπλοκή και άλλου ατόμου.
Ωστόσο δεν έχει υπάρξει πλήρης απάντηση στο ποιος είναι λόγος συγγραφής του χειρόγραφου σημειώματος με το κείμενο της προκήρυξης αφού ο συγγραφέας θα μπορούσε να το γράψει απευθείας σε υπολογιστή και να το αναρτήσει στο Διαδίκτυο. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποθέτουν ότι κάποιος το υπαγόρευσε στον 30χρονο. Νομικοί ακόμη επεσήμαναν ότι το ηλεκτρονικό κείμενο της προκήρυξης που αναρτήθηκε για το δέμα-βόμβα δεν είναι όμοιο με αυτό που στάλθηκε -υπό μορφή word σε χαρτί Α4- μετά τη βομβιστική επίθεση στις 7 Ιουνίου 2013 με στόχο το αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού. Η επίθεση αυτή ήταν η πρώτη πράξη της επιχείρησης «Φοίνικας» από την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και για την οποία επίσης κατηγορούνται οι δύο τριαντάχρονοι.
Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε ήδη «Το Βήμα» ένα ακόμη μεγάλο κενό στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι σύμφωνα με διαβιβαστικό έγγραφο της υπόθεσης ότι οι Αρχές Ασφαλείας γνώριζαν από ανώνυμο τηλεφώνημα και από τις 2 Ιουνίου την «εμπλοκή» των δύο 30χρονων στις επιθέσεις της επιχείρησης «Φοίνικας». Με βάση αυτή την αναφορά παραμένει ζητούμενο «γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν απέτρεψε την επίθεση στη διευθύντρια των Φυλακών Κορυδαλλού αφού δηλώνει ότι ήξερε πέντε ημέρες νωρίτερα και ήδη κατηγορεί γι' αυτές τους δύο 30χρονους αντεξουσιαστές από τη συμπρωτεύουσα».
Ωστόσο όπως επεσήμαναν νομικοί κύκλοι «πρόκειται για τους μεγαλύτερους λογικούς και ερευνητικούς ακροβατισμούς της ΕΛ.ΑΣ. στην έρευνα για τη νέα γενιά αντάρτικου πόλης. Είναι προφανές ότι σε πολλές από τις επιθέσεις της επιχείρησης "Φοίνικας" εμπλέκονται άλλα άτομα και αν υπάρξει σύλληψή τους η σύγχυση της ΕΛ.ΑΣ. θα αποδειχθεί μεγαλύτερη...»
ΤΟ ΒΗΜΑ