04 Ιουλίου 2013

Νουμερο: Αλβανική ιθαγένεια στους... Αρβανίτες της Ελλαδας μοιράζει ο Μπερίσα

Αλβανική ιθαγένεια στους … Αρβανίτες της Ελλάδας, θέλει να παραχωρήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, λίγες εβδομάδες πριν παραδώσει την εξουσία στον νικητή των πρόσφατων εκλογών στη χώρα του, Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, ο Μπερίσα θέλει να κάνει πραγματικότητα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και ειδικά αυτήν για την απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας σε όλους τους αλβανούς της "διασποράς" εξαιρώντας τους Κοσοβάρους που βρίσκονται στη διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας με τις χώρες της ΕΕ.

Ο Μπερίσα δήλωσε ότι η αλβανική ιθαγένεια θα μπορούσε να δοθεί ακόμη και στους Αρβανίτες τονίζοντας πως : "όσοι φοβούνται την ψήφο τους πάσχουν από αλβανοφοβία". O ίδιος μάλιστα, επεσήμανε πως 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα, είναι Αλβανοί.

"Η αλήθεια είναι ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την αυτόματη απόδοση ιθαγένειας, χωρίς όμως να έχουν καθοριστεί οι απαιτούμενες διαδικασίες. Το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για αλβανική υπηκοότητα θα έχει οποιοσδήποτε, εκτός από τις Αλβανούς που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο. Γνωρίζω ότι ο λαός του Κοσόβου θα πληγωθεί από αυτή την απόφαση, αλλά ζητώ την κατανόησή τους, επειδή είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς η απελευθέρωση της βίζας με την Ε.Ε.

Είμαι πεπεισμένος ότι η απόφαση αυτή θα χρησιμεύσει για την ενίσχυση της κατανόησης, της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Είμαι πεπεισμένος ότι αν και πολύ αργά αυτή είναι η σωστή απόφαση. Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα ούτος ώστε από την 1η Αυγούστου όλοι οι πολίτες αλβανικής καταγωγής να έχουν την δυνατότητα απόκτησής της όπου κι αν βρίσκονται», δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός. που στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά "στους αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα" εννοώντας τους Έλληνες Αρβανίτες.

«Μέχρι στιγμής δεν θα λαμβάνουν απάντηση σε σχετικό αίτημα οι Αρβανίτες, αλλά αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά προς το παρόν η απόφαση προβλέπει αυτά. Αυτοί έχουν αιώνες που δίνουν μια σημαντική ιστορική συμβολή στις φιλικές χώρες. Η Αλβανία, νομίζω, θα πρέπει να προσπαθήσει να τους υποστηρίξει. Όπως επίσης και την διασπορά στην Τουρκία, η οποία είναι δύο φορές μεγαλύτερη από τον πληθυσμό της Αλβανίας. Θα πρέπει να τους υποστηρίξει να διατηρήσουν τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό, την ταυτότητα τους. Στην Ελλάδα, το 10 τοις εκατό του πληθυσμού είναι Αλβανοί και στα ελληνικά ΜΜΕ δεν έχουν καμία εκπομπή στην αλβανική γλώσσα» δήλωσε προκλητικά ο Μπερίσα.