13 Ιουλίου 2013

Η ΑΥΓΗ διαμαρτύρεται επειδή απαγορεύθηκε στον Σακκα να επικοινωνεί με τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενους τρομοκράτες...

Πως θα μπορέσουν τα παιδιά να συνεννοηθούν;; Μη γίνει και κανα ατύχημα και άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος

Παραθέτουμε το ρεπορτάζ της Αυγής (γράφει η Ε. Λαζαρίδου) που κάνει μια σύνοψη των γεγονότων:

Οι 38 ημέρες απεργίας πείνας του νεαρού αναρχικού, που τον οδήγησαν ένα βήμα πριν τον θάνατο, στην πραγματικότητα τιμωρήθηκαν από το δικαστικό συμβούλιο, που του επέβαλε χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ. Χρήματα που αν δεν καταφέρει να μαζέψει σε περίοδο που η ελληνική κοινωνία έχει "γονατίσει" από την οικονομική κρίση, θα υποχρεωθεί να οδηγηθεί από το κρεβάτι του νοσοκομείου στο κελί της φυλακής. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποφυλακίστηκε ο γνωστός επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς μετά από παραμονή ενός έτους στη φυλακή. Το ποσό της εγγύησης προσδιορίστηκε στα 2.000 ευρώ...

Στον Κώστα Σακκά επιβλήθηκε επίσης η (αναμενόμενη) απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ ο απεργός πείνας θα πρέπει να εμφανίζεται υποχρεωτικά κάθε Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Στον Κ. Σακκά απαγορεύεται να κινείται εκτός του νομού Αττικής, όπως επίσης του απαγορεύεται κάθε επαφή και επικοινωνία με τους συγκατηγορούμενούς του στην υπόθεση των "Πυρήνων". Πρόκειται για επαχθή όρο, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του στις φυλακές Κορυδαλλού. Τυχόν αποκλεισμοί στην επικοινωνία μπορούν να στοιχειοθετήσουν οποιαδήποτε ένσταση για κατάργηση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απόφαση για αποφυλάκιση του Κ. Σακκά προκάλεσε ενθουσιασμό στους χιλιάδες ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό του τον τελευταίο μήνα με δράσεις, πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν έγινε γνωστή η απόφαση στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο όπου διεξάγεται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το σώμα των συνέδρων ξέσπασε σε παρατεταμένο χειροκρότημα.

Χαρ. Αθανασίου: "Η πολιτεία δεν είχε συμφέροντα από την παρατεινόμενη κράτηση"

Για "δυσλειτουργίες και παθογένειες ετών" έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, για τις οποίες "εργαζόμαστε σκληρά με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης, πολύ περισσότερο όταν κατηγορούμενοι είναι προσωρινώς κρατούμενοι". Με δήλωσή του ο Χαρ. Αθανασίου υποστήριξε ότι "η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών είναι μια απάντηση σε όσους όλο αυτό το διάστημα υποστήριζαν ότι η Πολιτεία είχε συμφέρον στη συνέχιση της προσωρινής κρατήσεως του κατηγορουμένου κ. Κώστα Σακκά στις φυλακές". Ισορροπώντας ανάμεσα στην προηγούμενη ιδιότητά του ως δικαστή και τη σημερινή του ως πολιτικού προϊστάμενου της Δικαιοσύνης ο Χαρ. Αθανασίου τόνισε ότι "εκ του Συντάγματος ουδεμία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας επιτρέπεται στις κρίσεις των δικαστών" και πρόσθεσε ότι "η Πολιτεία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της Δικαιοσύνης, η οποία επιτελεί πάντοτε το καθήκον της και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες." "Καθαρή προσωπική νίκη" του Κ. Σακκά, αλλά και του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε, χαρακτηρίζει την απόφαση η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ) και συνεχίζει επισημαίνοντας: "Οι προκλήσεις είναι πολλές, να μη δεχτούμε καμία παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών".

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή και συλλογική διεκδίκηση

Με αφορμή την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, η υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι "αποδεικνύεται ότι μια κοινωνία σε δημοκρατική εγρήγορση είναι εκείνη που αφύπνισε και τους φορείς της Δικαιοσύνης, ώστε να κριθεί το αυτονόητο, το συνταγματικά επιβεβλημένο, η άρση της παράνομης κράτησης του Κώστα Σακκά, που διεκδίκησε την ελευθερία του διακινδυνεύοντας την ίδια τη ζωή του. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι "η Ιστορία δεν γράφεται με το μελάνι των μνημονιακών συμβάσεων που αλλοιώνουν το πολίτευμα", αλλά "με ανυπακοή, συλλογική διεκδίκηση και με τη ζώσα και ενεργό κοινωνική αξίωση οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης να αντικατοπτρίζουν και να περιφρουρούν το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία"

Την ικανοποίησή τους για την αποφυλάκιση του Κ. Σακκά εξέφρασαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, θεωρώντας ωστόσο παράλογο το ύψος της εγγύησης που ορίστηκε, "χωρίς μάλιστα να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες από την παράνομη διαιώνιση της προφυλάκισής του".

left.gr