03 Ιουλίου 2013

Οι πραγματικοί διάλογοι Βρούτση-Τρόικα: Αρνηθηκε νεα μειωση συνταξεων

Πρόταση βόμβα για νέες μειώσεις στις συντάξεις επανέφερε χθες η Τρόικα στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, καθώς οι δανειστές δεν πείστηκαν ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και θα κλείσουν οι μαύρες τρύπες του ασφαλιστικού. Την πρόταση απέρριψε ασυζητητί ο Υπ. Εργασίας Γ. Βρουτσης.

Η αναφορά μάλιστα από μέρους της Τρόικας συνοδεύτηκε και από τη σύγκριση του μέσου εισοδήματος από σύνταξη στην Ελλάδα, που είναι 915 ευρώ, έναντι της μέσης σύνταξης στη Γερμανία που είναι 830 ευρώ.


Το διάλογο για τις μειώσεις στις συντάξεις και τις ασαφείς απαντήσεις του Γιάννη Βρούτση για τις μαύρες τρύπες του ασφαλιστικού αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος:

Μορς: Σε ποιo στάδιο βρίσκεται η λειτουργία του ΚΕΑΟ;

Βρούτσης: Το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο. Λείπουν λεπτομέρειες. Θα σας δοθεί (τεχνικά κλιμάκια) εντός της ημέρας.

Μορς: Πότε θα λειτουργήσει;

Βρούτσης: Μετά την ψήφισή του.

Μορς: Πότε;

Βρούτσης: Σε ένα-δύο μήνες από σήμερα.

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο Πολ Τόμσεν:

Τόμσεν: Μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε το θέμα των συντάξεων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό;

Βρούτσης: Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν μπορούν να μειωθούν οι συντάξεις. Η κυβέρνηση είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τόμσεν: Δεν σας είπα τι να κάνετε, αλλά μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε το θέμα των συντάξεων; Δεν βλέπουμε πώς θα καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 1 με 1,5 δισ. Αλλωστε το μέσο επίπεδο των συντάξεων στην Ελλάδα είναι στα 915 ευρώ, όταν σε άλλα κράτη, όπως στη Γερμανία, είναι στα 830 ευρώ».

Ο κ. Βρούτσης επαναλαμβάνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι επιλογή και η συζήτηση προχωράει σε άλλα θέματα.