ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙΥΣΦΡΗΣΕΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΑΣΟΚΟΙ... Βιβλίο-ερωτηματολόγιο αναζητά του προφίλ του νέου μέλους του κόμματος - Ερωτήσεις παγίδες αλλά και ερωτήσεις για την αναλυτική οικονομική κατάσταση του συνέδρου και της οικογένειάς του
Εκτός από το πληροφοριακό υλικό, ο φάκελος που παραλαμβάνει από την υποδοχή κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχει στο Συνέδριο της παράταξης, περιέχει και το φυλλάδιο μιας έρευνας. Όπως φαίνεται από το ερωτηματολόγιο, ο στόχος αυτού του εσωτερικού γκάλοπ είναι ο προσδιορισμός των προτιμήσεων, των πεποιθήσεων και των τάσεων που κυριαρχούν σήμερα στις τάξεις των συνέδρων.
Βεβαίως, μαζί με το νέο προφίλ του κόμματος, διαμορφώνονται και τα χαρακτηριστικά του κανούργιου μέλους του, ή, απλώς του «νέου ΣΥΡΙΖ-αίου».
«Αγαπητέ/-ή σύντροφε/-ισσα» ξεκινά το εισαγωγικό σημείωμα της έρευνας «το ερωτηματολόγιο που κρατάς στα χέρια σου αποτελεί προϊόν εργασίας της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ. Παρακαλείσαι να το συμπληρώσεις με τη δέουσα προσοχή, ώστε τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά του σώματος των συνέδρων και ακριβή».
«Ο σκοπός της έρευνας είναι να μελετηθεί η στάση του σώματος των συνέδρων απέναντι σε διάφορα θέματα (πολιτικά, ιδεολογικά, οργανωτικά κ.λπ) που απασχολούν το κόμμα μας. Όλες οι πληροφορίες είναι ανώνυμες και άκρως εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία αθροιστικών στατιστικών υπολογισμών».
Αναλυτικά, το ερωτηματολόγιο διαιρείται στις ενότητες «Πολιτική/Κομματική συμμετοχή», «ΣΥΡΙΖΑ», «Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση», «Πολιτικά Κόμματα», «ΜΜΕ», ενώ ζητούνται επίσης και δημογραφικά χαρακτηριστικά του συνέδρου.
Ασφαλώς, μεταξύ των στοιχείων που ζητούνται, περιλαμβάνεται και η οικονομική κατάσταση του ερωτώμενου: «Ποιο είναι το συνολικό μηνιαίο εισόδημα του νοικοκυριού σας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πηγές, όπως μισθοί, υπερωρίες, εισοδήματα από ενοίκια, μερική απασχόληση, συντάξεις κτλ;»
Ορισμένες χαρακτηριστικές ερωτήσεις που θέτει η έρευνα είναι πχ «Μιλώντας γενικά, θα λέγατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;», «Ποια λέξη πιστεύετε ότι περιγράφει καλύτερα τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα;» με πιθανές απαντήσεις «οραματικός», «συστημικός», «διχαστικός», «συγκρουσιακός», «πατριωτικός», «ανέμπνευστος» κ.α.
Κάθε σύνεδρος που παίρνει το ερωτηματολόγιο στα χέρια του καλείται να τοποθετηθεί επίσης σε ζητήματα όπως «Πόσο ξεκάθαρες πιστεύετε ότι είναι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ;» και «Πόσο ικανοποιημένος/-ή είστε από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ;» σε έναν κατάλογο ζητημάτων όπως «το περιβάλλον», «την οικονομία και της προτάσεις εξόδου από την κρίση», «τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας», «το μεταναστευτικό», «την ανεργία» κ.λπ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα-παγίδα «πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις;»: - «Ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών είναι αποδεκτός εφ' όσον συμβάλλει στην ασφάλεια των πολιτών».
- «Η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας πρέπει να εξασφαλιστεί ακόμα και σε βάρος του περιβάλλοντος».
- «Η οικονομική κρίση δικαιολογεί τη λειτουργία κράτους εκτάκτου ανάγκης».
- «Η οικονομία λειτουργεί καλύτερα όσο λιγότερο παρεμβαίνει το κράτος».
- «Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία»
- «Οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας πρέπει να υιοθετούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα» κ.α.
Όπως σημειώνεται ήδη από την πρώτη σελίδα του ερωτηματολογίου «τα αποτελέσματα της έρευνας θα μελετηθούν, θα αναλυθούν και θα δημοσιοποιηθούν με ευθύνη της νέας ΚΕ, που θα εκλεγεί από το Συνέδριο».