23 Ιουλίου 2013

Με την ηλεκτρική ενέργεια ξεκινούν οι επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα- Ολοκληρώθηκε η πρώτη συμφωνία


Γεγονός είναι η πρώτη επένδυση από το Κατάρ στην Ελλάδα, καθώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιβεβαίωσε την υπογραφή στρατηγικής συμμαχίας με την εταιρεία Qatar Petroleum International, η οποία θα αφορά την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Σε πρώτη φάση, η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση από την QPI ποσοστού 25% στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο «ΗΡΩΝ ΙΙ» έναντι τιμήματος ύψους 58 εκατ. Δολαρίων, αναφέρει το capital.gr.

Η συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την QPI, αποτελεί την πρώτη μεγάλη επενδυτική «απόβαση» του Κατάρ στην Ελλάδα, με τους ανθρώπους της αγοράς να κάνουν λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» του Κατάρ στις προοπτικές της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και την οικονομία της χώρας, γεγονός που σημειώνει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ανακοίνωση της.

Σημειώνεται ότι η απόκτηση του 25% της «ΗΡΩΝ ΙΙ» αποτελεί την πρώτη διεθνή συμμετοχή της QPI στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η QPI ιδρύθηκε το 2006 και αποτελεί θυγατρική του Ομίλου Qatar Petroleum, που είναι ο κρατικός Όμιλος πετρελαίου του Κατάρ. Η QPI δραστηριοποιείται ήδη στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία), τη Βόρειο Αμερική ( ΗΠΑ, Καναδάς), την Ασία (Σιγκαπούρη, Βιετνάμ) και την Αφρική.

Ο επικεφαλής της QPI, δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος καθώς η εταιρεία μπαίνει σε μια νέα στρατηγική συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ με την υπογραφή του deal εκτιμάται ότι είναι πιθανό να γίνουν και άλλες νέες επενδύσεις από το Κατάρ προς τις ελληνικές πηγές ενέργειας.