03 Ιουλίου 2013

Μερκελ: Η Ελλάδα έχει προχωρήσει χάρη στην κυβέρνηση Σαμαρά

Μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στέλνει η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel. Την ίδια ώρα, ο J. Asmuseen, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, σημειώνει ότι η συζήτηση για απομείωση του χρέους δεν βοηθά την Ελλάδα.
Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Καθημερινή» αλλά και σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες με αφορμή τη συνάντηση στο Βερολίνο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η κα.Merkel εκφράζει τη βεβαιότητα της ότι το ελληνικό χρέος θα εξακολουθήσει να είναι βιώσιμο, προσθέτοντας ότι «δεν βλέπει νέο κούρεμα».

«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει, χάρη στην κυβέρνηση Σαμαρά, που προσανατολίζεται πολύ προς τις μεταρρυθμίσεις» τονίζει η Merkel, η οποία υποστηρίζει την εμπλοκή του ΔΝΤ στα πακέτα διάσωσης της ευρωζώνης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας υπερασπίζεται την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία, όπως τονίζει σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις, οδηγεί σε διαρκή ανάπτυξη ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, επισημαίνοντας την ανάγκη κινητικότητας στην αγορά εργασίας της ΕΕ, ενώ αναγνωρίζει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος της από την τρόικα εκφράζει ο Joerg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, o Asmussen υποστηρίζει ότι η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους δεν βοηθά.

«Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για μια απομείωση χρέους δεν είναι βοηθητικές καθώς αποσπά την προσοχή από τις αναγκαίες προσπάθειες μεταρρύθμισης», υποστηρίζει ο Asmussen, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση θετικά».