19 Ιουλίου 2013

Σόιμπλε: Δεν έχω προσβάλλει ποτέ τους Έλληνες

Eίναι αποδιοπομπαίος τράγος για όλη την αγανάκτηση που έχουν οι Έλληνες λόγω των σκληρών μέτρων εξέφρασε

Την εκτίμηση ότι είναι αποδιοπομπαίος τράγος για όλη την αγανάκτηση που έχουν οι Έλληνες λόγω των σκληρών μέτρων εξέφρασε ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που έδωσε στον Σκάι.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς νοιώθει που είναι από τους πιο αντιπαθείς ανθρώπους στην Ελλάδα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε: «Πρόκειται για προκαταλήψεις, για λανθασμένες μεταφορές στον Τύπο. Μπορώ να καταλάβω, όταν λένε στην Ελλάδα "πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα λιτότητας, γιατί αλλιώς η Ευρώπη δε θα μας δώσει την επόμενη δόση του προγράμματος βοήθειας", ότι θεωρείται πως αυτά τα μέτρα λαμβάνονται εξαιτίας της Ευρώπης. Έτσι, "δείχνουν" όλοι τον Γερμανό υπουργό οικονομικών. Στη Γερμανία δε θα βρείτε καμία δήλωσή μου με προσβλητικό περιεχόμενο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. το τελευταία πράγμα που θα μπορούσα να κάνω είναι να προσβάλλω την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Αντίθετα, ο ίδιος αναγνωρίζει την πρόοδο της Ελλάδας, ειδικά «τους 12 τελευταίους μήνες», και ζητά σεβασμό για τους Έλληνες: «Εμείς οι Γερμανοί θα πρέπει να έχουμε σεβασμό για τα επιτεύγματα της Ελλάδας και των Ελλήνων στη δημοσιονομική προσαρμογή και για όλα αυτά που αναγκάζονται να υποφέρουν».

Ο Σόιμπλε τονίζει πως το success story υπάρχει αλλά δεν είναι ακόμη καθαρά ορατό: «Υπάρχει ένα success story μόνο που δεν μπορεί να το κάνει κανείς κατανοητό στους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Αν δείτε όμως την κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό, αυτό είναι ένα success story για φέτος».

Τέλος, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διαψεύδει ότι έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο παρελθόν και υπογραμμίζει πως εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της «τότε κι εμείς, οι εταίροι στην Ευρωζώνη, θα κάνουμε τα πάντα».