19 Ιουλίου 2013

Μπαλτάκος: «Οταν μιλάς για Μελιγαλάδες οι άλλοι θα μιλήσουν για Γράμμο»

«Εάν κάποιο νομοσχέδιο, που είναι κρίσιμο και καίριο, όπως το προχθεσινό, δεν ψηφιστεί, την επόμενη κιόλας μέρα το πρωί θα προκηρυχθούν εκλογές» προειδοποίησε ο γραμματέας της κυβέρνησης.


Την άποψη ότι η ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου είναι θέμα του Προέδρου της Βουλής και όχι της κυβέρνησης και πως δεν είναι ζήτημα μέτρων, αλλά θέμα «σοβαρότητας του καθενός» εξέφρασε την Παρασκευή ο γραμματέας της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν στην Ολομέλεια με τις ύβρεις των χρυσαυγιτών βουλευτών κατά του ΣΥΡΙΖΑ.


Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Τάκης Μπαλτάκος υιοθέτησε τη θεωρία των δύο άκρων για να σχολιάσει τα επεισόδια της Πέμπτης στην Ολομέλεια: «Στο θέμα αυτό απάντησε από την πρώτη στιγμή ο κ. Κεδίκογλου. Και είπε ότι δεν πρέπει να μιλάς για Μελιγαλάδες. Διότι μετά οι άλλοι θα μιλήσουν για Γράμμο και Βίτσι. Είναι η θεωρία των άκρων που λέμε εμείς και είναι πολύ επικίνδυνη. Όταν κανείς ανοίγει την πόρτα και μιλά για τέτοια πράγματα, όπως ο Μελιγαλάς, πρέπει να ξέρει ότι θα υπάρξει απάντηση. Γιατί αυτά δεν είναι τόσο ξεχασμένα, δεν είναι τόσο παλιά…» σχολίασε ο Τάκης Μπαλτάκος.

Οταν δε ρωτήθηκε για μέτρα ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια έκτροπα απάντησε: «Τι μέτρα να ληφθούν; Αυτό πρέπει να το κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής. Δεν μπορεί η κυβέρνηση… Δεν είναι θέμα μέτρων, όμως. Είναι θέμα σοβαρότητας του καθενός. Η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση, και κοινωνικά και οικονομικά. Δεν μπορείς, λοιπόν, να θυμίζεις πράγματα που έγιναν πριν από 60 χρόνια…»

Ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει και τη φράση που του αποδόθηκε, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ότι τυχόν καταψήφισή του θα οδηγήσει σε εκλογές.

«Αυτό που είπα και δεν γράφτηκε» είπε ο Τάκης Μπαλτάκος στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, «είναι ότι όποιος νομίζει ότι η αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά είναι χαμηλά, κάνει τραγικό λάθος. Δεν υπάρχει περίπτωση οπισθοδρόμησης και οπισθοχώρησης. Εάν κάποιο νομοσχέδιο, που είναι κρίσιμο και καίριο, όπως το προχθεσινό, δεν ψηφιστεί, την επόμενη κιόλας μέρα το πρωί θα προκηρυχθούν εκλογές. Όποτε και αν είναι αυτό. Είτε είναι Αύγουστος είτε Χριστούγεννα, αμέσως θα προκηρυχθούν εκλογές. Πρέπει, λοιπόν, καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να γνωρίζει ποιες είναι οι ευθύνες του και να τις αναλάβει. Αυτό είπα. Και το επαναλαμβάνω».

Για το εάν υπήρξε σοβαρός κίνδυνος καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου, πάντως, ο γραμματέας της κυβέρνησης ήταν αρνητικός. «Δεν νομίζω» απάντησε. «Υπήρχαν διάφορες φωνές που ακούγονταν, έγιναν κάποιες παρεμβάσεις στο κείμενο από αυτά που έλεγαν βουλευτές και ήταν σωστά και ψηφίστηκαν τελικά, αλλά εκείνοι που έλεγαν ότι δεν ψηφίζουν το ένα ή το άλλο, θα έπρεπε να ξέρουν – και γι’ αυτό είπα αυτή τη φράση, όχι μόνο στους δημοσιογράφους, αλλά και ευρύτερα – ότι αν δεν ψηφίσουν, την επόμενη μέρα θα προκηρυχθούν εκλογές. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Γι’ αυτό και ξαναλέω: να μην παίζει κάποιος με την αποφασιστικότητα του κ. Σαμαρά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει πίσω».

ΤΑ ΝΕΑ