ΣΕ «προβοκάτσια» αποδίδουν από το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή τις φήμες και τις αναφορές σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης περί «μυστικών» ή άλλων επαφών με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος είναι προφανής, επιδιώκουν να πλήξουν τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά από πολλές πλευρές τίθεται το ερώτημα τι, αλλά κυρίως ποιους εξυπηρετεί η ανακύκλωση των συγκεκριμένων σεναρίων…..
Τελευταίο «κρούσμα», σε μια μακριά αλυσίδα, η «αποκάλυψη» ότι ο πρώην υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης και ο Β. Αντώναρος, σταθεροί συνομιλητές του κ. Καραμανλή, είχαν συνάντηση με το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, τον Ν. Παππά.
Το «γεγονός» συνοδεύθηκε με εικασίες για το αντικείμενο της συζήτησης μέχρι του σημείου να γίνει λόγος και για «υπόγεια συνεννόηση» των καραμανλικών με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να καταλήξει ακόμη και στη στήριξή του στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι κ. Στυλιανίδης και Αντώναρος διέψευσαν την «είδηση» λέγοντας ότι ουδέποτε συναντήθηκαν με τον κ. Παππά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτόησε τους… σεναριογράφους. Οχυρώθηκαν πίσω από το επιχείρημα ότι ακόμη κι αν είχαν συναντηθεί δεν υπήρχε περίπτωση να το παραδεχτούν.
Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες πληροφορίες για υποτιθέμενες απόψεις ή σκέψεις του κ. Καραμανλή, σχετικές με τον κ. Τσίπρα ή τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να υπάρχει καμιά βεβαιότητα ως προς την ακρίβεια και την εγκυρότητά τους.
Πριν από μήνες είχε γραφτεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά τον κ. Τσίπρα και τις ικανότητές του, ενώ άλλη φορά φήμες έφεραν τον κ. Καραμανλή να… προεξοφλεί τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές! Υπό το πρίσμα αυτό είχε πάρει δυσθεώρητες διαστάσεις η πρόσκληση και η ομιλία του κ. Τσίπρα στην εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως, «πηγές» αυτών των πληροφοριών υπήρξαν πολιτικά στελέχη που είχαν συναντηθεί μαζί του και είτε μετέφεραν διαστρεβλωμένες τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, είτε το έκαναν σκόπιμα για να προκληθούν οι ανάλογες εντυπώσεις. Μεταξύ αυτών και βουλευτές της ΝΔ που θεώρησαν ότι με τον τρόπο αυτό θα «χτυπούσαν» την ηγεσία της παράταξης με την οποία οι ίδιοι είχαν διακόψει τις… διπλωματικές σχέσεις ή βρίσκονταν σε αντιπαράθεση.
Στο περιβάλλον του κ. Καραμανλή θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες φήμες έχουν προφανή στόχο, αλλά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα κίνητρα. Δεδομένου ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν μετέχει κατ’ ουδένα τρόπο στις πολιτικές διεργασίες, απέχει από τα εσωκομματικά και έχει αποφύγει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε δημόσια παρέμβαση ή ανάμειξη που θα μπορούσε να προκαλέσει υποψίες ή αμφιβολίες ως προς τις επιδιώξεις του. «Τι ακριβώς φοβούνται όλοι εκείνοι που διακινούν τις συγκεκριμένες φήμες;» διερωτώνται συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού. «Εκτός κι αν τους ανησυχεί το ενδεχόμενο επανόδου του στα πολιτικά πράγματα» καταλήγουν.
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουμε αυτό που λένε «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Δηλαδή, με τις φήμες περί «μυστικών επαφών» καραμανλικών – ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήττεται μόνο ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά και ο Αλ. Τσίπρας. Στους μεν νεοδημοκράτες εμφανίζεται ο κ. Καραμανλής να συνομιλεί κρυφά με τον «ιδεολογικό εχθρό» και επικεφαλής των «συνιστωσών των αναρχικών». Ο δε κ. Τσίπρας, στους αριστερούς ψηφοφόρους του, ότι έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με έναν από τους βασικούς εκφραστές της συντηρητικής παράταξης. Κατά συνέπεια, παρατηρούν οι πολιτικοί αναλυτές, οι φήμες περί προσέγγισης μπορεί να προέρχονται και από το χώρο της ΝΔ, αλλά και από εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Τσίπρα. Χωρίς να αποκλείεται μια τρίτη εκδοχή, ενός «κέντρου» δηλαδή που δεν τον… ενθουσιάζει το ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Καραμανλή στην πρώτη γραμμή. Παρότι ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν έχει οποιαδήποτε πολιτική φιλοδοξία.
Γ. Ζ.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ