10 Ιουλίου 2013

Αιγύπτιος φωτορεπόρτερ κινηματογράφησε το θάνατό του

Η κάμερα τραβούσε και κατέγραφε της σκληρές σκηνές της εξέγερσης στην Αίγυπτο. Κάποια στιγμή στο πλάνο μπαίνει ένας στρατιώτης. Είναι απέναντί του, αλλά σε μεγάλη απόσταση. Τον σημαδεύει. Ο Αχμέτ Σαμίρ Ασεμ συνεχίζει να κινηματογραφεί. Ο στρατιώτης τραβάει την σκανδάλη και ξαφνικά πέφτει μαύρο.

Ο 26χρονος φωτορεπόρτερ Αχμέντ Σαμίρ Άσεμ ήταν μεταξύ των 55 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στο αιματοκύλισμα της περασμένης Δευτέρας, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν κατά του πλήθους που βρισκόταν έξω από κτήριο στο Κάιρο, όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος Μόρσι.

Ο άτυχος φωτορεπόρτερ που εργαζόταν για την αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Horia Wa Al-Adala βρισκόταν έξω από το κτήριο της Προεδρικής Φρουράς στο Κάιρο, τη λάθος στιγμή. Ανάμεσα στις εικόνες που κατέγραψε φέρεται να ήταν και αυτή του στρατιώτη την στιγμή που τον πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

«Γύρω στις 6.00 τα ξημερώματα, ένας άνδρας ήρθε στο κέντρο τύπου με μια κάμερα γεμάτη αίματα και μας είπε ότι ένας από τους συναδέλφους είχε τραυματιστεί. Περίπου 1 ώρα μετά, έμαθα ότι ο Αχμέντ είχε πυροβοληθεί από σνάιπερ στο μέτωπο, ενώ κατέγραφε σε βίντεο ή φωτογράφιζε από την ταράτσα κτηρίου στην επίμαχη περιοχή» λέει αρχισυντάκτης από την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν ο άτυχος 26χρονος.

Η κάμερα του Αχμέντ ήταν η μόνη που κατέγραψε από την αρχή, καρέ-καρέ το τραγικό συμβάν και θα αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για τις βιαιότητες που διεπράχθησαν, υποστηρίζει ο αρχισυντάκτης.

Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό είναι δύσκολο να διαπιστωθούν. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στην Daily Telegraph, έκαναν λόγο για σνάιπερ οι οποίοι βρισκόταν σε κτήρια της περιοχής που είναι γεμάτη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το κομμάτι του βίντεο που φέρεται να δείχνει τις τελευταίες στιγμές του φωτορεπόρτερ έχει ανέβει στην σελίδα του στο Facebook, αλλά προς το παρόν η αυθεντικότητά του δεν έχει εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή.