15 Ιουλίου 2013

Θα επαναπροσλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ όσους απολύονται με το Μνημόνιο; - Παπαδημούλης: Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια


«Δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια. Δεν λέμε ότι πατώντας ένα κουμπί θα γυρίσουμε σε μισθούς, συντάξεις και ΑΕΠ του 2008 και του 2009» υποστηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.


Το ερώτημα της διαδικτυακής τηλεόρασης του ΑΠΕ - ΜΠΕ με βάση το οποίο δόθηκε αυτή η απάντηση ήταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μπορεί να υποσχεθεί σε όσους θα απολυθούν με βάση το Μνημόνιο.

Το αίτημά μας, συνεχίζει ο κ. Παπαδημούλης, η δέσμευσή μας για ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με αιχμή μια νέα δραστική μείωση του χρέους είναι μονόδρομος για να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επισημαίνει: «Θέλουμε και μπορούμε να είμαστε η επόμενη κυβέρνηση του τόπου» και συμπληρώνει: «Στόχος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ είναι να μιλάμε τη γλώσσα των προβλημάτων και των λύσεων. Δίπλα σε κάθε όχι στα κυβερνητικά μέτρα να υπάρχει η πειστική εναλλακτική μας πρόταση».

Αναφερόμενος στο προς ψήφιση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνει ότι μπορεί μέσα και έξω από τη Βουλή για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. «Περιμένω να δω αν όλες αυτές οι αντιρρήσεις και επιφυλάξεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αν θα εκφραστούν και στην πράξη ή αν θα αποδειχτούν επιφυλάξεις-γιαλατζί», προσθέτει.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημούλης απαντά:

Κύριε Παπαδημούλη, μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τι;

Το νέο, ενιαίο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκεκριμένες θέσεις, ιδρυτική διακήρυξη και καταστατικό και πιστεύουμε, θέλουμε και μπορούμε να είμαστε η επόμενη κυβέρνηση του τόπου. Για να το πετύχουμε όμως χρειάζεται όλοι μαζί, με συλλογικότητα, συντροφικότητα, αλληλεγγύη και κυρίως με εξωστρέφεια να βγούμε με τις θέσεις και το πρόγραμμά μας στην κοινωνία. Χρειάζονται γερά πόδια, ανοικτά μυαλά, ανοικτά αυτιά και κυρίως όλοι μαζί.

Κύριε Παπαδημούλη ήταν δύσκολος ο τοκετός της δημιουργίας του ενιαίου κόμματος;

Δεν είναι εύκολο στην Αριστερά με δημοκρατία, με διάλογο, χωρίς αρχηγισμούς να μετασχηματιστείς από μια πολιτική συμμαχία σε ένα ενιαίο κόμμα. Αυτό καμιά φορά δημιουργεί δυσκολίες, εντάσεις, διαδικαστικά προβλήματα, ορισμένη εσωστρέφεια. Τα καταφέραμε όμως και από εδώ και πέρα βγαίνουμε στην κοινωνία, με εξωστρέφεια, με δράση, με αλληλεγγύη. Και κυρίως εντατικοποιούμε τη δουλειά μας, ολοκληρώνουμε με διαδικασίες ανοικτές στην κοινωνία το εκλογικό, κυβερνητικό μας πρόγραμμα, εντείνουμε τη δυναμική μας αντιπολίτευση, ξεκινάμε μια διαδικασία διαλόγου με τον κόσμο και ο στόχος είναι να μιλάμε τη γλώσσα των προβλημάτων και των λύσεων. Δίπλα σε κάθε όχι στα κυβερνητικά μέτρα να υπάρχει η πειστική εναλλακτική μας πρόταση.

Επόμενο κρίσιμο τεστ για τον ΣΥΡΙΖΑ το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή.

Είναι ένα πολυνομοσχέδιο που πετάει στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους, αυξάνοντας την ανεργία, γραμμένο στο γόνατο με αναλγησία και με προχειρότητα. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε μέσα και έξω από τη Βουλή για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Είναι πρωτοφανές μια ευρωπαϊκή χώρα να μην έχει δημοτική αστυνομία ή να καταργεί τους σχολικούς φύλακες. Περιμένω να δω αν όλες αυτές οι αντιρρήσεις και επιφυλάξεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αν θα εκφραστούν και στην πράξη ή αν θα αποδειχτούν επιφυλάξεις-γιαλατζί.

Πολλοί ερωτούν: Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπροσλάβει όλους όσοι σήμερα απολύονται;

Δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια. Αυτό που λέμε είναι ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μέτρα για να μειωθεί η ανεργία, να μειωθεί η φτώχεια, να περιοριστεί η ακραία ανέχεια, να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Το αίτημά μας, η δέσμευσή μας για ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με αιχμή μια νέα δραστική μείωση του χρέους είναι μονόδρομος για να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν λέμε ότι πατώντας ένα κουμπί θα γυρίσουμε σε μισθούς, συντάξεις και ΑΕΠ του 2008 και του 2009. Υποσχόμαστε ότι θα αγωνιστούμε σκληρά για να μπει ένα φρένο στον κατήφορο, να στηριχτούν οι πιο αδύναμοι, για να γυρίσουν πίσω τα 150.000 νέα, μορφωμένα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό και αιμοδοτούν άλλες χώρες, άλλες οικονομίες γιατί τα έδιωξε η Ελλάδα του μνημονίου.