Συγκεκριμένα, το Κονκλάβιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έθεσε ως όρο για να μπουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία τα πρώτα 4 δισ. ευρώ να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο (το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη) με όλα τα προαπαιτούμενα (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων,ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για την υγεία και ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα) μέχρι τις 19 Ιουλίου και να έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας που αφορά σε 4.200 δημοσίους υπαλλήλους έως το τέλος του ίδιου μήνα. Τη διευκρίνιση για τη διαθεσιμότητα των 4.200 δημοσίων υπαλλήλων έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομκών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες κατέστησε σαφές ότι για να εκταμιευθούν τα 4 δισ. η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθίσεις μέχρι τις 19 Ιουλίου. «Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έως τις 19 Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Μετά την υλοποίησή τους θα απελευθερωθούν 2,5 δισ. ευρώ (από τον EFSF) και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τον Οκτώβριο θα απελευθερωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ (επίσης από τον EFSF)».
Η τελευταία φράση του κ. Ντάισελμπλουμ φανερώνει ότι για να λάβει η Ελλάδα τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από τον EFSF τον Οκτώβριο, όπως είναι προγραμματισμένο, θα πρέπει να έχει υλοποιήσει και τη δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας. Θα πρέπει με απλά λόγια να έχουν βγει σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι 8.300 Δημόσιοι υπάλληλοι.
Tα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν άμεσα θα προέλθουν από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (SMP), από όπου θα προέλθουν και ακόμη 500 εκατ. ευρώ τοn Οκτωβρίο.
Πώς θα καταβληθούν τα 8,1 δισ.ευρώ
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώζωης αποφάσισαν να καταβληθούν άμεσα τα 4 πρώτα δισ. ευρώ (2,5 δισ.ευρώ από τον ΕFSF και 1,5 από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων) προς την Ελλάδα και τον Οκτώβριο ακόμη 1 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από τον EFSF και 500 εκατ. ευρώ από το SMP).
Εν τω μεταξύ, εκτός απροόπτου μέσα στον Αύγουστο θα εκταμιευθεί και το 1,8 δισ. ευρώ που αναλογεί στο ΔΝΤ, δεδομένου ότι το Ταμείο θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης στις 29 Ιουλίου.
Στουρνάρας: Η εκταμίευση θα συνεχιστεί κανονικά
Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, τονίζοντας ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ερωτηθείς, εξάλλου, γιατί οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για εκταμίευση 4,8 δισ. ευρώ από τον EFSF, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για έγκριση άνω των 3 δισ. που ήδη προβλέπονται από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούσε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, αυτό σημαίνει ότι μετά τον Οκτώβριο ενδέχεται να εξεταστεί η έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει η Ελλάδα, διευκρίνισε ο υπουργός.
Εξάλλου, αναφερόμενος στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το βράδυ της 7ης Ιουλίου οι ελληνικές αρχές με την Τρόικα, ο Γ. Στουρνάρας τη χαρακτήρισε «δύσκολη», λόγω του πολιτικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι η αξιολόγηση της Τρόικας ήταν αρκετά θετική και γι' αυτό το Eurogroup ενέκρινε τις επόμενες δόσεις των δανείων προς την Ελλάδα.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί «χρηματοδοτικού κενού» στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ.Στουρνάρας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν παρουσιαστεί κενό χρηματοδότησης θα αντιμετωπιστεί, εφόσον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Οι τέσσερις δράσεις που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου:
Οσον αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, είναι τέσσερις, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα. Ειδικότερα, πρόκειται:
- Για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ,
- Την καταβολή των οφειλούμενων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ,
- Την υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και
- Την έγκριση του κώδικα των δικηγόρων.
Λαγκάρντ: Η χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν κινδυνεύει από το ΔΝΤ αν τηρηθούν τα prior actions
Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ δεν κινδυνεύει, «αν τηρηθούν τα prior actions» και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα είπε ότι αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ευρωζώνη και πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ. «Κλειδί για την ανάπτυξη η θωράκιση των τραπεζών», είπε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι η τραπεζική ενοποίηση πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί.
Ρεν: Επιταχύνετε τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό
Οσον αφορά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την διοίκηση. Ο κ. Ρεν είπε ακόμη πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία, ενώ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνεργασία με το ΔΝΤ, όσον αφορά στα πακέτα διάσωσης.
http://www.iefimerida.gr/node/113936#ixzz2YUlnn2Rs