Οριακή ανάπτυξη για Πορτογαλία και Ισπανία και έξοδο από το τούνελ της ύφεσης για την Ελλάδα προβλέπουν για το 2014 οι 40 και πλέον οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για την κατάσταση των πιο αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης.
Οι ίδιοι οικονομολόγοι προβλέπουν, όμως, ότι η ανεργία στην Ισπανία και στην Ελλάδα θα παραμείνει σε ένα επίπεδο μεγαλύτερο του 27% και το 2015.
«Η ατέλειωτη δημοσιονομική λιτότητα απλώς δεν έφερε αποτέλεσμα και η ανεργία –ειδικά η ανεργία μεταξύ των νέων– παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για την ευρωζώνη», σχολίασε οικονομολόγος της Merrion Stockbrokers του Δουβλίνου και πρόσθεσε: «Ελλείψει μέτρων υπέρ της ανάπτυξης, τα ποσοστά της ανεργίας στις χώρες της ‘περιφέρειας’ θα παραμείνουν αυξημένα για ένα ορισμένο διάστημα».
Στις αδύναμες οικονομίες περιλαμβάνεται και η Ιρλανδία για την οποία οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία της θα επιταχυνθεί το 2014 και ότι η ανεργία εκεί σταδιακά θα μειωθεί – αποφεύγοντας την τάση στις άλλες τρεις χώρες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας.
Για την Ισπανία ελπίδες, σύμφωνα με την έρευνα, δημιουργούν οι εξαγωγές που αποτελούν την μόνη αναπτυξιακή δύναμη για την οικονομία της χώρας, που επιβραδύνεται από την απότομη μείωση της κατανάλωσης και την συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων.
«Θα αντιμετωπίσουμε άλλα δυο δύσκολα χρόνια», δήλωσε οικονομολόγος της εταιρείας M&G Valores της Μαδρίτης. Η Ισπανία «δεν πρόκειται να δει ταχεία ανάπτυξη σύντομα, λαμβανομένων υπόψη των ανισορροπιών που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα και πρέπει να διορθωθούν, κι έτσι προς το παρόν δεν μπορώ να δω ουσιώδη ανάπτυξη στην Ισπανία ως το 2016 το νωρίτερο», είπε ο ίδιος οικονομολόγος.
Για την Ελλάδα οικονομολόγος του ΙΟΒΕ δήλωσε στο Reuters ότι «η συνολική εικόνα παραμένει ανάμικτη. Η αποκατάσταση της ισορροπίας στα δίδυμα ελλείμματα –του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του προϋπολογισμού– που αντανακλούσε την [ασθένεια] της ελληνικής οικονομίας επί χρόνια, είναι μια θετική ένδειξη».
Στην έρευνα επισημαίνεται, τέλος, το γεγονός ότι η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μια πολιτική κρίση η οποία απειλεί να εκτροχιάσει την εφαρμογή του μνημονίου δανεισμού της.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, δίνεται στην δημοσιότητα μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών το Σάββατο, κατά την οποία διατυπώθηκε η υπόσχεση να προταχθεί η ανάπτυξη των πολιτικών λιτότητας προκειμένου να αναζωογονηθεί η παγκόσμια οικονομία.
Έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχε εντοπίσει την ανεργία των νέων ως την σοβαρότερη απειλή για την οικονομία της Eυρωζώνης, μαζί με το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ.