29 Ιουλίου 2013

Καταραμενη κριση... ουτε ενα smartphone δεν μπορουμε να παρουμε: Αύξηση 66% στα καθαρά κέρδη για το «Πλαίσιο» το πρώτο εξάμηνο

Αύξηση της τάξεως του 66% στα 5,657 εκατ. ευρώ σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2013 τα καθαρά κέρδη της εταιρείας Πλαίσιο Computers, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

Οι πωλήσεις σημείωσαν ανεπαίσθητη μείωση 1,06% στα 131,541 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες από την ανάπτυξη στον τομέα Τηλεφωνία και τη σταθερότητα στον τομέα Η/Υ & ψηφιακές εφαρμογές.

Το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) βελτιώθηκε κατά 1,8% στο 6,4%, με βασική συνεισφορά (47% περίπου) από τον τομέα Η/Υ & ψηφιακές εφαρμογές.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 6,7% σε 23,911 εκατ. ευρώ, «λόγω αποτελεσματικής παρακολούθησης του κόστους», όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Σύμμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει επάρκεια και επαύξηση των προβλέψεων για πελάτες/λοιπές απαιτήσεις (στο 34,3% από 31,9% στα τέλη του 2012) και για αποθέματα (στο 27,5% από 24,2%), λόγω «συντηρητικής πολιτικής και δοθέντος του τρέχοντος οικονομικού περιβάλλοντος».

Ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε από τα τέλη Δεκεμβρίου 2012 κατά 9% στα 15,8 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις (πλην δανείων) κατά 26,8%.

Τέλος, η εταιρεία τονίζει μπορεί να καλύψει το σύνολο των δανείων της, μέσω των διαθεσίμων της, κατά 2,4 φορές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Πλαισίου, Γιώργος Γεράρδος, σημείωσε τα εξής:

«Για μια ακόμα περίοδο, αρχής γενομένης της χρήσης 2011, καταφέραμε να βελτιώσουμε τα περιθώρια αποδοτικότητας σε βαθμό τέτοιο που να αντισταθμίσει και με το παραπάνω την υποχώρηση των πωλήσεων. Η επιτυχία οφείλεται στα μέτρα μείωσης κόστους που εφαρμόσαμε με συνέπεια και συνίστανται αφ' ενός μεν στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, αφ' ετέρου δε στη βελτίωση των όρων συνεργασίας με τους προμηθευτές μας, εντός του τρέχοντος αντίξοου οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Η σταθεροποίηση των πωλήσεων κατά το Α' πρώτο εξάμηνο της χρήσης, μάς κάνει αισιόδοξους για τη, πέρα της αναμφισβήτητης αναβάθμισης της ανταγωνιστικής μας θέσης και της επαύξησης του μεριδίου αγοράς που κατέχουμε, συγκράτηση της πτωτικής πορείας των τομέων δραστηριοποίησής μας».

Newsroom ΔΟΛ