08 Ιουλίου 2013

Επικη υποδοχη Σαρκοζί απο οπαδους στην επισκεψη του στα γραφεια του UMP

Περίπου έναν χρόνο μετά τη δήλωσή του ότι θα αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική, ο Νικολά Σαρκοζί επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο.

«Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμένα κάθε φορά που θα υπάρχει ανάγκη» δήλωσε την Δευτέρα ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συμμετείχε σε έκτακτη συνεδρίαση των στελεχών του κόμματος της Δεξιάς (UMP), όπου έγινε δεκτός σαν αστέρας, όπως σημειώνουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Η επανεμφάνιση του Σαρκοζί θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το πρώτο βήμα προς την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2017, όπως προεξοφλούν πολλοί αναλυτές, αλλά και η πλειονότητα της κοινής γνώμης (επτά στους 10 Γάλλους θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας θα είναι εκ νέου υποψήφιος).

Είναι η πρώτη φορά που ο 58χρονος πολιτικός κάνει δημόσια πολιτική εμφάνιση από τον Μάιο του 2012, οπότε έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Ολάντ μετά από μία μόνο θητεία στο Ελιζέ.

Τότε, ο Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι φιλοδοξούσε να αρχίσει μια νέα ζωή με τη γυναίκα και την κόρη του. «Θα αλλάξει εντελώς η ζωή μου. Δεν θα ακούτε πια για μένα» είχε πει. Φαίνεται, όμως, ότι το σαράκι της πολιτικής δεν έπαψε ποτέ να τον τρώει.

Το UMP κινδυνεύει με πτώχευση εάν μέχρι το τέλος του Ιουλίου δεν συγκεντρώσει 11 εκατ. ευρώ. Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας έκρινε ότι οι προεκλογικές δαπάνες υπερέβησαν κατά 2,1% το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 22.509.000 ευρώ, στερώντας από το UMP προβλεπόμενη επιστροφή 11 εκατομμυρίων ευρώ.