28 Ιουλίου 2013

Δύσκολη νύχτα σε Ρόδο, Σέριφο και Κρήτη, μαίνονται τα πύρινα μέτωπα (upd)

Μάχη με τις φλόγες δίνουν τις τελευταίες ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κρήτη, Σέριφο και Ρόδο.

Στη Σέριφο η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η φωτιά πέρασε από το Μέγα Λιβάδι και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα, ενώ τουρίστες και κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Επίσης, κάηκε το παλιό διοικητήριο, ένα νεοκλασικό κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν η διοίκηση της μεταλλευτικής εταιρείας που υπήρχε στο νησί.

Το μέτωπο κινείται πλέον προς την περιοχή Κουταλάς, όπου κάτοικοι του νησιού σπεύδουν να βοηθήσουν, ώστε να γλιτώσουν τουλάχιστον τα σπίτια της περιοχής.

Στην Κρήτη, η φωτιά τοποθετείται ανάμεσα στο χωριό Αληθινή και την Πόμπια όπου έχουν σπεύσει οχήματα με 21 πυροσβέστες, πυροσβεστικό ελικόπτερο, υδροφόρες του Δήμου Φαιστού και κάτοικοι της περιοχής, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Οι φλόγες έχουν τυλίξει χορτολιβαδική έκταση, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις της δημάρχου, Μαρίας Πετρακογιώργη, υφίσταται κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές.

Φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και στην περιοχή Παρακαλούρι Νεάπολης, στο νομό Λασιθίου, όπου έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου καταβάλλοντας προσπάθειες να την θέσουν υπό έλεγχο.

Επίσης, στην περιοχή Ίστριο της νότιας Ρόδου, οι φλόγες έχουν τυλίξει δασική έκταση.

Για την κατάσβεσή της έχει κινητοποιηθεί το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού και παράλληλα ξεκίνησαν πτήσεις από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει προβλήματα σε μικρά χωριά της νότιας Ρόδου και για ένα από αυτά, το Βάτι, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσής του.

Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και πνέουν ισχυροί άνεμοι.