01 Αυγούστου 2013

Η Μερκελ φταιει: Η συμμορία του ΙΚΑ Καλλιθέας «μάτωσε» το Ταμείο με 11 εκ. ευρώ -Ειχαν βγάλει 7.999 επιδόματα-μαϊμού

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζονται έξι υπάλληλοι του Ιδρύματος και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών, κατηγορούμενοι ότι είχαν διαπράξει απάτη 11 εκατομμυρίων ευρώ με τα χρήματα των ασφαλισμένων, χορηγώντας παροχές-μαϊμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος που η συμμορία είχε καταφέρει να βγάλει 7.999 συντάξεις – μαϊμού και αφορούσαν 1.213 ασφαλισμένους, με τη ζημιά στον ασφαλιστικό φορέα ανέρχεται σε περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε ότι η παραβατικότητα είναι η βασικότερη αιτία εκροής του κοινωνικού πλούτου από τους μη δικαιούχους, που έχει αποτέλεσμα τη στέρησή του από τους πραγματικούς δικαιούχους, ενώ αποκάλυψε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται ήδη στα ίχνη εξιχνίασης και άλλων παραβατικών συμπεριφορών στους κόλπους του ασφαλιστικού οργανισμού.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξήγησε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος άρχισε μετά την αναφορά της διευθύντριας του ΙΚΑ Καλλιθέας για μη σύννομη χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε συγκεκριμένη ασφαλισμένη για 8η φορά.

Την ίδια ώρα άλλωστε, σύμφωνα με τον μάρτυρα, το ειδικό σύστημα του ΙΚΑ για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών έδειξε πως κάτι «περίεργο» συνέβαινε στο εν λόγω υποκατάστημα. Η έρευνα, σύμφωνα με τον μάρτυρα, αφορά μέχρι σήμερα το 50-55% των περιπτώσεων και θα επεκταθεί και προ του 2003, όταν δεν είχε μπει σε εφαρμογή το σύστημα μηχανογράφησης.