20 Αυγούστου 2013

Παλι τον ηπιαν οι "καταστροφεις": Στο σφυρί 25.000 σπιτια που τα δάνεια τους ήταν στο «κόκκινο» πριν από το 2009-4 κριτηρια εξαιρεσης απο πλειστηριασμους

Τα ακίνητα εκείνα τα δάνεια των οποίων ήταν στο «κόκκινο» πριν από το 2009, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση και βρίσκονται ήδη σε διαδικασία της κατάσχεσης χωρίς να έχουν γίνει οι πλειστηριασμοί πάντως, είναι τα πρώτα που θα βγουν στο σφυρί.

Παράγοντες του υπουργείου οικονομικών σημείωναν πως τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν έχουν ουσιαστικά ιδιοκτήτη καθώς από την στιγμή που ουσιαστικά έχουν κατασχεθεί αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να περιέλθουν στην κυριότητα των τραπεζών.

Τονίζεται, βεβαίως, ότι το σχέδιο δεν αφορά όσους έμειναν άνεργοι ή μειώθηκε δραστικά ο μισθός τους κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά εκείνα τα σπίτια που ουσιαστικά ήδη έχουν βγει στο σφυρί από το 2009 και λόγω της νομοθεσίας δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στους πλειστηριασμούς.

Ταυτόχρονα ωστόσο, η κυβέρνηση προχωρά από την 1η Ιανουαρίου του 2014 στη θέσπιση της πενταετούς προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με το Εθνος, οδηγεί στο να βγουν στο «σφυρί» το πολύ 25.000 ακίνητα, για τα οποία αν και είχαν ξεκινήσει από το 2008 οι διαδικασίες, δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της τότε νομοθετικής ρύθμισης. Επομένως κάθε χρόνο θα «ξεπαγώνουν» τα ακίνητα κάθε χρονιά μετά το 2008 (π.χ. Το 2015 θα βγουν στο «σφυρί» τα ακίνητα του 2009).

Εκτός από το πενταετές όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση εξετάζει και τέσσερα κοινωνικά κριτήρια προκειμένου να προστατεύονται τα φτωχότερα στρώματα:
  • Μειώνεται στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ το ύφος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.
  • Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ανεξέλεγκτου δανείου για την προστασία του ακινήτου
  • Ανεργοι, πολύτεκνοι, δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα δεν κινδυνεύουν να βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι τους
  • Οσοι εντάσσονται σε προγράμματα ρυθμίσεων των δανείων τους κι εφόσον είναι συνεπείς σε αυτά θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς