14 Αυγούστου 2013

Αμμόχωστος: Μια πόλη-''φάντασμα'' ετών 39! BINTEO

Αττίλας ΙΙ - Η δεύτερη εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Τριανταεννέα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής. Η δεύτερη φάση του Αττίλα ξεκίνησε αμέσως μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη το πρωί της 14ης Αυγούστου 1974.

Χαράματα της 14ης Αυγούστου 1974 βομβαρδίζουν οι Τούρκοι την Αμμόχωστο. Μοναδική ένδειξη αντίστασης, οι πυροβολισμοί από ελάχιστους άνδρες στο Νοσοκομείο και 32 εφέδρους στο Δασάκι.

Η πόλη ήταν έρημη, δεν υπήρχαν άλλα πυρομαχικα μέχρι που δόθηκε διαταγή να εγκαταλείψουν την Αμμόχωστο.

''Η «σιγή πυρός» από τη δική μας πλευρά έδωσε το τελικό σύνθημα στους Τούρκους''', υποστηρίζει ο Νομικός Πάνος Ιωαννίδης, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και πρόεδρος της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο, σε αφήγηση του για τα γεγονότα της κατάληψης της Αμμοχώστου.

Στις 16 Αυγούστου του 1974 ο τούρκικός στρατός βρέθηκε μέσα στην πόλη της Αμμόχωστου.

Μέσα σε δύο μέρες  τα τρία τέταρτα της επαρχίας της Αμμόχωστου  ήταν υπο κατάληψη και ο Αττίλας ολοκλήρωσε το έγκλημα κατά της Κύπρου με την κατάληψη της Μόρφου και της Καρπασίας.

Ο πληθυσμός της Κύπρου στηριζόταν στις  ανακοινώσεις του Κρατικού Ραδιοφώνου "Αι ημέτεραι δυνάμεις, αμυνόμεναι του πατρίου εδάφους, αναδιπλούνται ομαλώς...", ενώ το Αγγλικό ΒΒC μετέδιδε  ότι Οι Τούρκοι είχαν ήδη φτάσει στην Αμμόχωστο”.

Ο έφεδρος Τούρκος αξιωματικός Κουτσιούκ, περιγράφει μέσα απο τη δική του ματιά τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια της δεύτερης εισβολής στην Κύπρο, στο βιβλίο''Νταλγκά νταλγκά'' της εκπαιδευτικού και δημοσιογράφου Σοφίας Ιορδανίδου.

Ο κ. Κουτσιούκ περιγράφει  στο εν λόγω  βιβλίο σκηνές φρίκης που συγκλονίζουν, προσπαθώντας να δώσει το περίγραμμα του τρόμου που επέβαλε στο νησί ο Αττίλας.

Φωτογραφίες:

Η Λεωφόρος Δημοκρατίας στην Αμμόχωστο την ημέρα κατάληψης της απο τον Τουρκικό Στρατό. Οι 34.500 κάτοικοι της όπως  και πάνω απο 15.000 τουρίστες την εγκατέλειψαν μόλις 20 ώρες πρίν με τον φόβο της προέλασης του Τουρκικού Στρατού.


2.Η πολιορκία της Αμμοχώστου- Η πυρκαγιά που καταστρέφει σπίτια και ξενοδοχεία απο τις βόμβες- ο βομβαρδισμός στις 16 Αυγούστου 1974 όταν η πόλη καταλαμβάνεται  απο τους Εισβολείς.


Σχεδόν σαράντα χρόνια και το δίκαιο δεν έχει αποκατασταθεί στην Κύπρο, δεν πήραμε το αίμα μας πίσω για το φρικτό έγκλημα που μαστιγώνει μέχρι σήμερα το νησί μας.

Ζούμε σε ένα νησί που το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό κατοχή, χιλιάδες πρόσφυγες στερούνται του δικαιώματος της επιστροφής τους στα σπίτια τους ενώ η διακρίβωση της τύχης εκατοντάδων αγνοουμένων παραμένει ακόμα μια ανοικτή πληγή.

Δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών απαιτούν το σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και καταδικάζουν την ανακήρυξη του Ψευδοκράτους.

Μέσα απο διαβουλεύσεις τριανταεννέα χρόνων προσπαθούν να ελευθερώσουν αυτό το νησί.

Με νοσταλγία και προσμονή αναμένουμε τόσα χρόνια μια ανάσα Ελευθερίας.

Ωστόσο, οφείλουμε  να αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλους τους Κύπριους και Ελλαδίτες, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες.

Απο το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέες συζητήσεις για επίλυση του Κυπριακού. Ας ελπίσουμε πως θα ξημερώσει μια μέρα που θα επιστρέψουμε ξανά στα πάτρια εδάφη, σε εκείνο το μέρος του νησιού, όπου σταμάτησε ο χρόνος.

 Βίντεο με σκηνές μετά απο τους βομβαρδισμούς των Τούρκων στην Αμμόχωστο:


Bίντεο- H ιστορία μιας ''πόλης φάντασμα'' - Δείτε το πρίν και το μετά :

 
Βίντεο-Στην πλευρά που σταμάτησε ο χρόνος-Εικόνες απο την Αμμόχωστο-Δεν ξεχνώ: