13 Αυγούστου 2013

Κατω απο τις 800 μβ το spread: Το γερμανικό στοίχημα στα ελληνικά ομόλογα

Του Γιάννη Αγγέλη

Με “ασανσέρ” γερμανικής... κατασκευής κινούνται οι τιμές και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι ημέρες μέχρι τις γερμανικές εκλογές μετράνε αντίστροφα.

Τα ολίγων δεκάδων δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που είναι διαθέσιμα στις αγορές και τα warrants που έχουν εκδοθεί πάνω σ΄ αυτά μετά το PSI καταγράφουν σαν “θερμόμετρο” τις εκτιμήσεις για το πως θα εξελιχθεί το ελληνικό χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι επανειλημμένες δηλώσεις της γερμανικής καγκελαρίας ότι το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται νέα διόρθωση δεν πείθει τις αγορές και τα hedge Funds που έχουν ποντάρει -και έχουν κερδίσει- αρκετά από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα.

Τα spreads έχουν επιστρέψει σε μία τάση που πάει να σπάει το όριο των 800 bp. Και παρά τα σκαμπανεβάσματα που συνδέονται κυρίως με την επίμονη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης για νέο επικείμενο “κούρεμα” στα διακρατικά δάνεια, εν τούτοις ενισχύεται η εκτίμηση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα επικρατήσει η ασφυκτική πίεση του ΔΝΤ.

Υπάρχει όμως και η τάση που βλέπει με ανησυχία την επιμονή αυτή των προεκλογικών δηλώσεων του επιτελείου της κας Μέρκελ για την απόρριψη του νέου “κουρέματος”, με αποτέλεσμα οι... απέναντι να ποντάρουν ακόμα περισσότερο στις αντιδράσεις αγορών σε χαμηλότερες τιμές.

Στο μεταξύ όμως οι τιμές των δεκαετών έχουν ξεπεράσει το 50% της ονομαστικής τιμής και φαίνεται να παραμένουν στα επίπεδα αυτά παρά τα σκαμπανεβάσματα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι εκεί κάπου στα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου θα καθαρίσει ο ορίζοντας ή τουλάχιστον θα φανεί η “τάση” που τελικά θα κυριαρχήσει στα τέλη του χρόνου για το ελληνικό χρέος. Με το χρονοδιάγραμμα αυτό συνδέουν τις κινήσεις τους.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η διαγραφή μέρους των διακρατικών δανείων ενώ από “τεχνικής” άποψης φαίνεται να είναι η πλέον καθαρή και πρόσφορη λύση, από πολιτική άποψη ακόμα και μετά τις γερμανικές εκλογές και, με κυβέρνηση που θα έχει ισχυρή πλειοψηφία, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για την κα Μέρκελ.

Και αυτό γιατί θα την υποχρεώνει να παραδεχθεί ότι είχαν δίκιο όσοι την κατηγορούν προεκλογικά ότι λέει ψέματα στους ψηφοφόρους της για το τι θα κοστίσει τελικά στους Γερμανούς το ελληνικό χρέος...

Τις εναλλακτικές προτάσεις “δουλεύει” ήδη μία Επιτροπή από τα μέσα Ιουλίου και θα τις έχει έτοιμες πριν από το τέλος του έτους.

Ακούγεται ότι η Επιτροπή έχει εντολή να παρουσιάσει όλες τις εναλλακτικές ανεξαρτήτως πολιτικών επιπλοκών.

Και οι πολιτικοί στα τέλη του 2013 θα πρέπει να έχουν αποφασίσει. Μέχρι τότε οι αγορές θα συνεχίζουν να παίζουν το στοίχημα των ελληνικών ομολόγων και των γερμανικών εκλογών. Προς το παρόν κερδίζουν -και μάλιστα πολλά- αυτοί που ποντάρουν στο “κούρεμα”, δηλαδή στο ότι θα υπερισχύσει η απαίτηση του ΔΝΤ. Όπως έγινε και με το PSI +...