17 Αυγούστου 2013

Θάσος: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Μνήμες του '89 ζουν οι κάτοικοι

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την περιοχή - Σύμφωνα με τον δήμαρχο έχουν αποτεφρωθεί 4.000 στρέμματα με πεύκα και πλατάνια - Σε επιφυλακή βρίσκεται το προσωπικό από δύο φέρυ-μπότ

Μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που μαίνεται ανεξέλεγκτο στη Θάσο, από το μεσημέρι, δίνουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί και ενισχύονται διαρκώς. Σε επιφυλακή βρίσκεται το προσωπικό από 2 φέρυ- μπότ σε Λιμένα και Κεραμωτή για να μεταφέρουν αν κριθεί αναγκαίο εξοπλισμό και δυνάμεις.
Σύμφωνα με ισχυρισμούς κατοίκων δύο κτηνοτροφικές μονάδες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα πάντως με την πυροσβεστική υπηρεσία, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές και το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είναι δύσβατο.
 

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, σε περιοχή κοντά σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, στην ορεινή Καλλιράχη, και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νησί, και φτάνουν σε ένταση τα 7 μποφόρ.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν μέχρι και αυτή την ώρα, 52 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 59 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και κάτοικοι με αγροτικά μηχανήματα κι εκσκαφείς καθώς και εθελοντές δασοπυρόσβεσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, η φωτιά καίει τμήμα του δάσους που αποτεφρώθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1989 και το οποίο στη συνέχεια αναγεννήθηκε.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον δήμαρχο, η φωτιά έχει κάψει περισσότερα από 4.000 στρέμματα δάσους με πεύκα και πλατάνια.

Μετά τη δύση του ήλιου οπότε και σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από το ελικόπτερο και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, όλες οι προσπάθειες στοχεύουν πλέον στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών αλλά και δρόμου, προκειμένου οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο πύρινο μέτωπο.

Η πρόσβαση στο σημείο της φωτιάς είναι πολύ δύσκολη καθώς πρόκειται για δύσβατη περιοχή. Για το λόγο αυτό έφτασαν στο νησί ερπυστριοφόρα οχήματα, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου, των ιδιωτών του νησιού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


 

Από το απόγευμα, στο νησί βρίσκονται ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης και ο περιφερειακός διοικητής ΑΜ-Θ του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να συντονίσουν καλύτερα το έργο της πυρόσβεσης.



Φωτογραφίες από το www.ThessToday.gr