28 Αυγούστου 2013

Η Air Force απαγόρευσε το "ελληνικό" γιαούρτι Chobani λόγω σπόρων κάνναβης (ΒΙΝΤΕΟ)

Την προσοχή του προσωπικού της εφιστά η Πολεμική Αεροπορία στις ΗΠΑ, ζητώντας να μην καταναλώσει κανείς συγκεκριμένη γεύση του γιαουρτιού Chobani, καθώς περιέχει σπόρους κάνναβης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Huffington Post, η κάνναβη περιέχει ποσότητες THC, του ψυχότροπου συστατικού που εντοπίζεται και στη μαριχουάνα, ενώ συμπεριλαμβάνεται, μαζί με την ηρωίνη και το LSD, στις απαγορευμένες, βάσει ομοσπονδιακού νόμου, ουσίες.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της κατά της χρήσης ναρκωτικών, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία συμπεριέλαβε τους σπόρους κάνναβης στη "λίστα" με τις απαγορευμένες ουσίες, ήδη από το 1999, με την αιτιολογία ότι μπορεί να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις οποίες υποβάλλονται τα τα μέλη της.

Το Chobani Blueberry Power Flip είναι το τελευταίο "θύμα" αυτής της απαγόρευσης, με τις λοιπές γεύσης που δεν περιέχουν σπόρους κάνναβης να επιτρέπεται να καταναλωθούν.

"Η Πολεμική Αεροπορία δεν απαγορεύει στα μέλη της να καταναλώνουν γενικά το ελληνικό γιαούρτι Chobani, αλλά μόνο εκείνο που περιέχει σπόρους κάνναβης ή έλαιο από σπόρους κάνναβης, όπως συμβαίνει με κάθε προϊόν που περιέχει σπόρους ή έλαιο κάνναβης", σημείωσε ο Adam Koudelka, νομικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Ελέγχων κατά των Ναρκωτικών, στη βάση της Air Force, στο Τέξας.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής του γιαουρτιού Chobani, Jessica DiGennaro, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο γιαούρτι περιέχει μόλις 10 γραμμάρια σπόρων κάνναβης.

Αν και εκτιμά, ότι η περιεχόμενη ποσότητα δεν είναι μεγάλη, δήλωσε πως η εταιρεία δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα, κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχετικές εξετάσεις της Αεροπορίας.

Ανεξάρτητη μελέτη της Vote Hemp πάντως, μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την υπεράσπιση της κάνναβης, διαπίστωσε πως η κατανάλωση 2,2 κιλών αποφλοιωμένων σπόρων κάνναβης θα ήταν απίθανο να προκαλέσουν την υπέρβαση του νόμιμου ορίου των 50 μονάδων THC ανά δισεκατομμύριο.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι κατανάλωναν τακτικά μικρότερες ποσότητες σπόρων κάνναβης, ήταν στην πλειοψηφία τους κάτω από το όριο. Τα 2,2 κιλά είναι πολύ πάνω από το ποσοστό των σπόρων κάνναβης που βρέθηκαν σε ένα κεσεδάκι γιαουρτιού Chobani.

Υπενθυμίζεται, ότι πίσω από το Chobani, που είναι ανάρπαστο στις Ηνωμένες Πολιτείες, κρύβεται ο παραγωγός Hamdi Ulukaya, τουρκικής καταγωγής.