29 Αυγούστου 2013

Πέτρος Μάρκαρης: "Ευχαριστώ τον πατέρα μου, που μου έμαθε γερμανικά"... εγω να δεις μεγαλε

Ο γερμανομαθής συγγραφέας, ένας απο τους γνωστότερους Έλληνες πεζογράφους διεθνώς, τιμήθηκε από το γερμανικό κράτος σε τελετή στο ανάκτορο της Bαϊμάρης - Γιατί ο Π.Μάρκαρης ευχαρίστησε τον πατέρα του

Σε τελετή που διοργανώθηκε στην Βαϊμάρη παρουσία της Γερμανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Κορνέλια Πίπερ, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης τιμήθηκε από το γερμανικό κράτος «για την εξαιρετική προσφορά του στη γερμανική γλώσσα και τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις».

Ο κ. Μάρκαρης βραβεύτηκε ως «διαμεσολαβητής» των ελληνογερμανικών σχέσεων, ο οποίος «διατηρεί την καθαρή, αναλυτική ματιά του και στις δύο χώρες, ακόμη και σε καιρούς κρίσης».

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρθηκε στην αγάπη και την αφοσίωσή του στην γερμανική γλώσσα και την λογοτεχνία επί 65 χρόνια και ευχαρίστησε τον πατέρα του, ο οποίος τον έπεισε να μάθει γερμανικά.

Ευχαρίστησε ακόμη τον τόπο καταγωγής του, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Αθήνα, όπου ζει τα τελευταία πενήντα χρόνια. «Θεωρώ τον εαυτό μου διαμεσολαβητή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής λογοτεχνίας και αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την Αθήνα», δήλωσε ο κ. Μάρκαρης, περιγράφοντας την ελληνική πρωτεύουσα ως την πόλη που τον διαμόρφωσε ως συγγραφέα και διαμεσολαβητή.

Για τον συγγραφέα μίλησε η επί χρόνια ανταποκρίτρια της «Sueddeutsche Zeitung» στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη Κριστιάνε Σλέτσερ, η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιστορία των ελληνογερμανικών σχέσεων: «Πολλοί Γερμανοί έχουν ξεχάσει τι έγινε στο όνομά τους στην χώρα «που έψαχναν με την ψυχή τους» στο πέρασμα των αιώνων, με τον Γκαίτε στο σακίδιό τους και στην οποία άφησαν μεγάλη καταστροφή» και έκανε λόγο για τα γεγονότα στα Καλάβρυτα, στο Κομμένο και στο Δίστομο, τα οποία, όπως είπε, επανήλθαν στην μνήμη λόγω της κρίσης.

«Το γεγονός ότι οι Έλληνες ήταν μεταξύ των πρώτων εργατών που βοήθησαν την Γερμανία να δημιουργήσει το οικονομικό της θαύμα την δεκαετία του '60 μοιάζει απίστευτο, δεδομένων των ιστορικών γεγονότων. Αλλά και πολλοί Έλληνες ήθελαν επίσης να ξεχάσουν. Δεν είχαν άλλωστε άλλη επιλογή», επισήμανε η Γερμανίδα δημοσιογράφος και μετέφερε τα λόγια του Πέτρου Μάρκαρη «οι Έλληνες κατείχαν την κουλτούρα της φτώχειας πολύ καλά, αλλά τους λείπει η κουλτούρα του πλούτου».

Στην τελετή που έγινε την Τετάρτη στην Βαϊμάρη, μαζί με τον κ. Μάρκαρη, βραβεύθηκαν επίσης ο Ιρανός μεταφραστής και συγγραφέας Μαχμούντ Χοσεϊνί Ζαντ και ο Ινδός εκδότης Ναβίν Κισόρε.