11 Αυγούστου 2013

"Το επίθετό μου είναι ελληνικό και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη"

Τζένιφερ Ψάκη: Μια συντοπίτισσα του Σαμαρά στο State Department-Νυν εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ και ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής πολιτικής.

"Το επίθετό μου είναι ελληνικό και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη" είπε χαμογελώντας η εκπρόσωπος του State Department Τζένιφερ Ψάκη (Jennifer Psaki) στο briefing με αφορμή την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.
Για πολλούς θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Αν και μόλις 35 ετών, η Τζένιφερ μετράει, ήδη, περίπου 13 χρόνια "σκληρών μαχών" στην αρένα της πολιτικής.

Μέχρι σήμερα, έχει συνεργαστεί με κάποιους από τους "δυσκολότερους" ανθρώπους στην Ουάσιγκτον, στελεχώνοντας θέσεις ευθύνης και πόστα νευραλγικά.

Το δεξί χέρι του Κέρι

Ο Ομπάμα, όπως αναφέρει το "Έθνος της Κυριακής", την έχει κορώνα στο κεφάλι του, ο Κέρι πίνει νερό στο όνομά της και όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της (Σάντερς, Γκιμπς, Εμάνουελ) έχουν να πουν τα καλύτερα και μόνο. Από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι άλλωστε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσω, οι φήμες την θέλουν να έχει βάλει πλέον πλώρη για εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Το Twitter account της

"Είμαι κι εγώ από τη Μεσσηνία"

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, η 35χρονη φέρεται να προσέγγισε τον Αντώνη Σαμαρά και να του εκμυστηρεύθηκε κατ' ιδίαν και σε εγκάρδιο κλίμα πως έχει καταγωγή από τη Μεσσηνία.

Και όμως, μέχρι να γίνουν όλα τα παραπάνω, η Τζεν Ψακή (οι Αμερικάνοι προτιμούν να προφέρουν το επίθετό της "Σόκι") ήταν μάλλον άγνωστη στη χώρα μας. Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο και για τους πολιτικούς διαδρόμους της Ουάσιγκτον, όπου η Ελληνοαμερικανίδα δεν σταματά εδώ και πολλά χρόνια να κερδίζει έδαφος.

Όσο για τα κυριότερα προσόντα της 35χρονης Τζένιφερ, όσοι έχουν εργαστεί δίπλα της, μιλούν για μια πανέξυπνη γυναίκα, για μια ήρεμη δύναμη, η οποία ουδέποτε χάνει τη ψυχραιμία της και ξεχωρίζει τόσο για τους καλούς της τρόπους όσο και για τη μνημειώδη υπευθυνότητα και αξιοπιστία της.

Κόρη Ρεπουμπλικάνου κτηματομεσίτη (του Τζέιμς - Τζιμ Ψάκη) και μιας Δημοκρατικής ψυχοθεραπεύτριας της Αϊλίν Μέντβεϊ), η Τζένιφερ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κονέκτικατ στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Όσο ήταν ακόμη στο σχολείο, το όνειρό της ήταν να ακολουθήσει καριέρα κολυμβήτριας. Ωστόσο, στην πορεία το εν λόγω όνειρο εγκαταλείφθηκε για χάρη της πολιτικής.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της για την υπόθεση Σνόουντεν στις οποίες εξέφρασε την απογοήτευση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη μη έκδοση του στη χώρα και την παραμονή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας:



Αναλυτικά, το πλούσιο βιογραφικό της

Γεννημένη στο Στάνφορντ του Κονέκτικατ, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της το 2011 στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών υποψηφίων της Άιοβα, Τομ Χάρκιν και Τομ Βίλσακ, και το 2004 ανέλαβε αναπληρώτρια επικεφαλής στα γραφεία Τύπου στην προεκλογική εκστρατεία του Τζον Κέρι για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Για έναν χρόνο (από το 2005 έως το 2006) διετέλεσε διευθύντρια επικοινωνίας του βουλευτή Τζόσεφ Κρόουλεϊ καθώς και περιφερειακή διευθύντρια της εκλογικής επιτροπής του Κογκρέσου για τους Δημοκρατικούς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάρακ Ομπάμα, το 2008, η νεαρή Τζεν συνόδευε τον τότε υποψήφιο για την προε4δρία σε όλα τα ταξίδια του, υπηρετώντας ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου, ενώ μετά την εκλογή Ομπάμα τον ακολούθησε στον Λευκό Οίκο ως αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου Τύπου και εν συνεχεία διευθύντρια Επικοινωνίας.

Το 2011 εγκατέλειψε την πολιτική της Ουάσινγκτον, ωστόσο δεν έμεινε πολύ εκτός αφού το 2012 με αφορμή τις προεδρικές εκλογές επέστρεψε ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου στο επιτελείο του Μπάρακ Ομπάμα. Τον Φεβρουάριο του 2013 ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.