17 Αυγούστου 2013

Ήρθε το ... φως στη Σαντορίνη

Από το πρωί του Σαββάτου ηλεκτροδοτείται το σύνολο του νησιού

Πέντε μέρες πέρασαν προκειμένου η διοίκηση της ΔΕΗ να βάλει ξανά σε λειτουργία τις γεννήτριες που κάηκαν για να ηλεκτροδοτηθεί και πάλι το 100% του νησιού.

Όμως τα ερωτήματα προς τους ιθύνοντες παραμένουν με τον κίνδυνο ενός νέου μπλακ-άουτ να είναι ανοιχτός αφού ο διαχειριστής του συστήματος δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν εφεδρείες στο νησί κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όπου ο πληθυσμός της Σαντορίνης πενταπλασιάζεται και οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια είναι αυξημένες.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης ανέδειξε στη Θήρα ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό της παροχής νερού αφού χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι μονάδες αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες διακοπές στην ομαλή υδροδότηση ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών και επιχειρήσεων εστίασης στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΔΕΗ η παροχή ρεύματος από τις πρώτες πρωινές ώρες βρίσκεται στο 100% σε όλο το νησί αλλά παραμένει άγνωστο εάν τις ώρες αιχμής, δηλαδή απογευματινές και βραδινές ώρες, θα αντέξει το σύστημα και δεν θα καταρρεύσει.

Για τον λόγο αυτό καταφθάνουν σήμερα από την Ρόδο δύο ειδικές μηχανές προκειμένου να στηριχθεί επιπλέον το σύστημα παροχής ηλεκτροδότησης και να αποκατασταθεί πλήρως η ζημιά, χωρίς να ξανά χρειαστεί να διακοπή το ρεύμα στο όμορφο νησί.