Απολογούμενος για δεύτερη ημέρα ενώπιον των δικαστών ο πρώην υπουργός αφού έκανε μία ιστορική διαδρομή από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τη διαδοχή του από τον Κώστα Σημίτη και την κρίσιμη νύχτα των Ιμίων, επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις υπεράκτιες εταιρείες Nobilis και Torcasso μέσω των οποίων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποκτήθηκαν τα ακίνητα σε Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Κόμνα Τράκα και Κεφαλληνίας…
Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός δήλωσε πλήρη άγνοια για τις συγκεκριμένες εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν εκείνος πίσω από αυτές και πως τα επίμαχα ακίνητα αποκτήθηκαν με νόμιμους τρόπους!
Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου για το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποκτήθηκε μέσω της εταιρείας Nobilis και ήταν το «κόκκινο πανί» για τη φυλάκιση του πρώην υπουργού, ο κ.Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι το αγόρασε με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες.
«Μου έστησαν υπόθεση ότι δήθεν υπήρξε ξέπλυμα με την αγορά του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το ακίνητο αυτό μου το συνέστησε, αρχικά προς ενοικίαση η λογίστρια μου Φρόσω Λαμπροπούλου. Μετά από την αγορά μου είπε: «ζήσαμε επικοινωνιακή καταιγίδα. Υπήρξαν συμφέροντα εκδοτικά-οικονομικά, κομματικά και στη συνέχεια οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα έκαναν πλακάκια για τα υποβρύχια''», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην υπεράκτια εταιρεία Torcasso μέσω της οποίας φέρεται να έχει αποκτήσει ακίνητα στην Κόμνα Τράκα και την Κεφαλληνίας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος «έδειξε» τον εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα ως διαχειριστή και εκπρόσωπο της εταιρείας.
«Ο ξάδελφος μου ήταν διαχειριστής και εκπρόσωπος της εταιρείας με δραστηριότητα στο χώρο Real Estate . Δυστυχώς όμως, έπεσε όμηρος στα χέρια του ανακριτή και προχώρησε σε παράνομη και ανήθικη συναλλαγή», είπε ο Ακης Τσοχατζόπουλος για να προκαλέσει την αντίδραση του Νίκου Ζήγρα που του ζητούσε να πει την αλήθεια.
Άγνοια δήλωσε και για την off shore εταιρεία Bluebell ο πρώην υπουργός
Υπενθυμίζουμε πάντως πως τόσο η κ.Λαμπροπούλου, όσο και ο κ.Ζήγρας στις απολογίες τους εξαπέλυσαν ευθείες βολές εναντίον του κ.Τσοχατζόπουλου, κατηγορώντας τον πως αυτός ήταν πίσω από όλα....
Ακολουθεί ένας χαρακτηριστικός διάλογος του Τσοχατζόπουλου με τον πρόεδρο:
Πρόεδρος: Δεν είστε στο Κοινοβούλιο. Εδώ είναι δικαστήριο, εδώ έχουμε άλλους κανόνες. Θέλουμε πειστικές απαντήσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά. Πάμε παρακάτω, πείτε μας για τις off-shore εταιρίες.
Α. Τσοχατζόπουλος: Τι δουλειά έχουν οι off-shore εταιρείες; Έχουν σχέση με τη δωροδοκία;
Πρόεδρος: Πείτε μας για τα ακίνητα.
Α. Τσοχατζόπουλος: Τι δουλειά έχουν τα ακίνητα; Θα τα πω όλα όταν θέλω εγώ.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε για τις σχέσεις του με τον Γιάννη Σμπώκο.
Πρόεδρος: Έχετε οικονομικές διαφορές με τον κ. Σμπώκο;
Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν έχω καμία οικονομική διαφορά.
Πρόεδρος: Πως εξηγείτε τις σημειώσεις που βρέθηκαν στο προσωπικό σας αρχείο;
Α. Τσοχατζόπουλος: Αυτά τα χαρτιά δεν είναι δικής μου παραγωγής. Ακόμα κι εγώ να τα έχω γράψει, είναι υπαγορεύσεις, είναι συζητήσεις, είναι προσωπικά δεδομένα.
Πρόεδρος: Εδώ δεν έχουμε προσωπικά δεδομένα. Ποιος είναι ο «βοσκός»; Συνεχίζεται να γράφετε συνθηματικά;
Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν είναι ο Σμπώκος πάντως, ήταν ένας φίλος μου.
Πρόεδρος: Και τι εννοείται όταν γράφετε «βιβλία»;
Α. Τσοχατζόπουλος: Που να θυμάμαι; Που είναι το περίεργο; Εσείς δεν γράφετε συνθηματικά;
Πρόεδρος: Ζητάτε δέκα «βιβλία» πίσω από τον Σμπώκο που του τα δώσατε πριν από 5 χρόνια.
Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση.
Πρόεδρος: Πως διέρρευσαν αυτά στον Τύπο; Εδώ είναι δικαστήριο και όχι Κοινοβούλιο.
Κόντρα Τσοχατζόπουλου και με την εισαγγελέα
Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της απολογίας του Άκη Τσοχατζόπουλου όταν η εισαγγελέας της έδρας Γεωργία Αδειλίνη ρώτησε τον κατηγορούμενο :«Πώς γίνεται η Bluebell και η Torcaso να αγοράζουν ακίνητα που καταλήγουν στη γυναίκα και την κόρη σας; Με αμαρτωλά χρήματα αγοράζονται ακίνητα σε συγγενείς σας και δεν βλέπουμε να αγοράζονται ακίνητα σε συγγενείς του Νικόλαου Ζήγρα», ήταν το ερώτημα που έθεσε η εισαγγελέας στον πρώην υπουργό.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Α.Τσοχατζόπουλου, ο οποίος εξοργισμένος της απάντησε: «Τι είναι αυτά που λέτε; Έχω εγώ αμαρτωλά χρήματα; Η κόρη μου αγόρασε ακίνητο από ιδιώτη. Δεν έχω αμαρτωλά χρήματα. Είστε προκατειλημμένη. Έχετε βγάλει ήδη απόφαση».
To λόγο τότε πήρε ένας από τους συνηγόρους του Α.Τσοχατζόπουλου, ο Ιωάννης Παγορόπουλος και απευθυνόμενος στην έδρα είπε: «Τι είναι αυτά που λέτε; Δεν θα επιτρέψω τέτοιες ερωτήσεις».
Η προειδοποίηση του συνηγόρου του κατηγορούμενου πρώην υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου του δικαστηρίου Χρήστου Κατσιάνη. «Πού είναι η φρουρά; Κοιμάται; Βγάλτε έξω τον κύριο να ηρεμήσει», είπε ο Πρόεδρος αναφερόμενος στο συνήγορο του κ. Τσοχατζόπουλου και ζήτησε την αποβολή του από την αίθουσα.
Τελικώς ο κ. Παγορόπουλος επέλεξε να βγει μόνος από το δικαστήριο.
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε όταν έλαβε το λόγο ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, συνήγορος του επίσης κατηγορούμενου πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου. «Είναι δυνατό να διώχνετε συνήγορο υπεράσπισης με φρουρά;», ρώτησε τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου ο κ. Λυκουρέζος.
«Τι λέτε; Τη Βουλή εδώ μέσα δεν μπορείτε να την κάνετε. Δεν θα αφήσω εγώ το δικαστήριο να γίνει ζούγκλα», απάντησε ο Πρόεδρος Χρήστος Κατσιάνης και διέκοψε την απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου.