28 Αυγούστου 2013

«Κουρεύει» τις εξουσίες του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ η κυβέρνηση

Σε διόρθωση της τροπολογίας που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις σχολάζουσες κληρονομιές και η οποία δίνει την απόλυτη εξουσία στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαχείριση των απόρρητων στοιχείων της Αρχής προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά και τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης αλλά και τον κίνδυνο καταψήφισής της και από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Ειδικότερα, με την νομοτεχνική βελτίωση του κ. Σταϊκούρα η διαχείριση των εν λόγω στοιχείων θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και μετά από γνώμη της ΕΛΣΤΑΤ. Νωρίτερα, ο κ. Δημήτρης Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε ότι «αναθέτετε στον κ. Ανδρέα Γεωργίου αρμοδιότητες οι οποίες είναι πέρα από το ανεκτό πλαίσιο, ακόμα και της χρηστής διαχείρισης, της διοικητικής διαχείρισης, τη στιγμή μάλιστα που ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επαναφοράς του θέματος της δίωξης του κ. Γεωργίου. Αλλάξτε το αλλιώς, θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο».

Επιπροσθέτως και ο κ. Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) επισήμανε ότι «είναι περίεργο ότι δεν αιτιολογείται η διάταξη σε καμία από τις συνοδευτικές εκθέσεις».

«Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο να εκχωρείται σε πρόεδρο αρχής τέτοιας σοβαρότητας εξουσιοδότηση. Εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος ελέγχεται από δικαιοσύνη ούτως ώστε να επιλέγει αυτός ποια μεμονωμένα στοιχεία θα διαβιβάζονται προς δημοσιοποίηση», πρόσθεσε.