29 Αυγούστου 2013

Πακιστάν: Θα ξαναδικαστεί ο γιατρός που κατέδωσε στην CIA τον Λάντεν-Ειχε φαει 33 χρονια φυλακη

Ο Πακιστανός γιατρός που βοήθησε την CIA να εντοπίσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν θα ξαναδικαστεί, μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη 33 ετών για εσχάτη προδοσία.

Ο δρ. Σακίλ Αφριντί κατηγορήθηκε, τον Μάιο του 2012, ότι υπήρξε ο εγκέφαλος ενός ψεύτικου προγράμματος εμβολιασμού, με στόχο να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες που θα οδηγούσαν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στον εντοπισμό του αρχι-τρομοκράτη.

Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν από αμερικανικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ το Μάιο του 2011, δημιούργησε κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ θεώρησε ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν την εθνική κυριαρχία του Πακιστάν.

Η ποινή στην οποία είχε καταδικαστεί ο Αφριντί ακυρώθηκε πρόσφατα. Ζητήθηκε επανεκδίκαση της υπόθεσης με το σκεπτικό ότι ο δικαστής είχε υπερβεί, το 2012, την δικαιοδοσία του.

Η πρώτη δίκη είχε διεξαχθεί από έναν δικαστικό υπάλληλο. Η εντολή η οποία εκδόθηκε τώρα επιβάλλει να γίνει νέα δίκη, από κανονικό δικαστή.

Ο Αφριντί θα παραμείνει στην φυλακή μέχρι να δικαστεί εκ νέου. Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτημα για όσο το δυνατόν νωρίτερη εκδίκαση της υπόθεσης.

Λίγο μετά την έφοδο στο σπίτι του Μπιν Λάντεν, ο Αφριντί συνελήφθη για συνωμοσία κατά του κράτους του Πακιστάν.

Πρωτοδίκως, δικάστηκε ερήμην. Τον καταδίκασε ένα δικαστήριο πέρα από την κανονική δικαιοδοσία του Πακιστάν, στις άναρχες ημι-αυτόνομες περιοχές των φυλών στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου το επίσημο κράτος δεν ασκεί έλεγχο.

Ο ίδιος είχε επανειλημμένα υποστηρίξει πως δεν γνώριζε ότι ο στόχος της CIA ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πήραν το μέρος του και ζήτησαν την αθώωση του. Το Πακιστάν ωστόσο δήλωσε πως κάθε χώρα θα είχε πράξει το ίδιο σε παρόμοια περίπτωση.

«Δεν γνώριζα ποιος ήταν ο στόχος. Μόνο τι έπρεπε να κάνω», δήλωσε ο Αφριντί λίγους μήνες μετά την καταδίκη του.

Αποκάλυψε επίσης ότι για οκτώ μήνες του είχαν δέσει τα μάτια. Είπε ότι τον είχαν δεμένο με χειροπέδες επί έναν ολόκληρο χρόνο κατά τη διάρκεια της κράτησης του στις φυλακές του Ισλαμαμπάντ.

«Έπρεπε να πέφτω στα γόνατα για να φάω από ένα πιάτο. Σαν το σκυλί», είπε.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του βασανίστηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον έκαιγαν με τσιγάρ, και του έκαναν ηλεκτροσόκ.

Δεν υπήρξε καμμία επίσημη απάντηση για τις καταγγελίες του Αφριντί.

Αξιωματούχοι του Πακιστάν διέψευσαν, πάντως, πληροφορίες για απεργία πείνας του γιατρού, κατά την διάρκεια της κράτησης του στις φυλακές της Πεσαβάρ.

ΤΟ ΒΗΜΑ