11 Αυγούστου 2013

ΟΠΑΠ: Δευτέρα υπογράφει η Emma Delta- Υπό "επιτροπεία" ο Οργανισμός

Aποτέλεσμα της στρατηγικής απόφασης να καταστεί άμεσα η Emma Delta ρυθμιστής των αποφάσεων σε σειρά μείζονος σημασίας θεμάτων για τον ΟΠΑΠ, όπως τα VLTs, την εφαρμογή της σύμβασης για το νεο τεχνολογικό σύστημα και την επέκταση στο διαδίκτυο, είναι η ολική ανατροπή που σημειώνεται στην υπόθεση της πώλησης του 33% του Οργανισμού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, επιχειρούμενες τα τελευταία 24ωρα ενέργειες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και λειτουργία των VLT από τον ΟΠΑΠ αλλά και με την επέκταση στο internet, θορύβησαν σε μέγιστο βαθμό τους βασικούς μετόχους της Εmma Delta, οι οποίοι και αποφάσισαν με εξαιρετικά ταχείς διαδικασίες να "πάρουν εδώ και τώρα τα κλειδιά του ΟΠΑΠ", όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Οι επικεφαλής του fund, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αντιλαμβανόμενοι ότι η Εmma Delta κινδυνεύει να βρεθεί προ τετελεσμένων αποφάσεων ακόμη και για project όπως τα βιντεολόττο και την επέκταση στο διαδίκτυο για τα οποία μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κινητικότητα , αποφάσισαν να καταστουν ρυθμιστές των εξελίξεων.

Έπειτα από διαρκείς διαβουλεύσεις και σε συνεννόηση με τη διοικηση του ΤΑΙΠΕΔ, δόθηκαν διαβεβαιώσει ότι θα παγώσουν όλες οι ενέργειες που αφορούν σε σημαντικές συμβάσεις για μελλοντικά project και για την εν γένει λειτουργία του ΟΠΑΠ, με την Emma Delta να αποκτά συγχρόνως θέση ισχύος σε αυτά τα ζητήματα, κάτι που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης.

Ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμη η εταιρεία ειδικού σκοπού της Emma Delta που θα υπογράψει το sale and purchase agreement με το ΤΑΙΠΕΔ. Για τα ανοικτά, δε, θέματα που υφίστανται αναφορικά με τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί, στελέχη του fund τόνιζαν πως "δεν έχει αποσυρθεί, ούτε ακυρωθεί κανένα από τα εξώδικα που έχουν αποσταλεί".

H στρατηγική απόφαση να επιταχυνθεί η είσοδος της Emma Delta στον ΟΠΑΠ έπειται από τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν γνωστοποιήθηκε άμεσα από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στο Μαξίμου, με κυβερνητικά σταλέχη να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, καθώς η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου με την τρόικα έχοντας σημειώσει μια σημαντική επιτυχία στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο είδε δεχθεί βολές από την πλευρά των πιστωτών το τελευταίο διάστημα.

Η επικειμενη υπογραφή της σύμβασης αγοράς μετοχών από την Emma Delta αναμένεται να σηματοδοτήσει άμεσα αλλαγές και εντός ΟΠΑΠ. Στελέχη της αγοράς θεωρούν πως θα πρέπει να αναμένεται η τοποθέτηση εκπροσώπων του fund εντός Οργανισμού, προκειμένου να ασκείται έλεγχος στη λήψη των αποφάσεων. Ουσιαστικά, αναφέρουν, θα πρέπει να αναμένεται η τοποθέτηση "επιτροπείας" στον ΟΠΑΠ ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του νέου μετόχου.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του fund θα προσέλθουν, εκτός νέου απροόπτου, εντός της προθεσμίας που είχε δοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, αύριο Δευτέρα 12/8 για να υπογράψουν τη συμφωνία αγοράς του 33% του ΟΠΑΠ. To sale and purchase agreement (SPA) θα υπογραφεί μεταξύ του Ταμείου Αποκρατικοποιησεων και του SPV της Emma Delta, όπως προβλέπεται από τους όρους του διαγωνισμού.

Σε ότι αφορά, τέλος, στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του deal μετά την υπογραφή του SPA, θα ζητηθεί η λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις Επιτροπές Ανταγωνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο και τυχόν άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο. Με τη λήψη των εγκρίσεων θα γίνει και η καταβολή των 652 εκατ.ευρώ τα οποία προσεφερε η Emma Delta για το 33% του ΟΠΑΠ.

Νίκος Χρυσικόπουλος

Πηγή:www.capital.gr