29 Αυγούστου 2013

Facebook: Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν στοιχεία για 141 Έλληνες-Ποσους "εδωσε" το Facebook εκτος απ' τον "Πατερ Παστιτσιο"

Στοιχεία και δεδομένα για 141 Έλληνες έχουν ζητήσει από το Facebook οι ελληνικές αρχές το πρώτο εξάμηνο του 2013, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρία. Συνολικά για τα 141 άτομα, οι ελληνικές αρχές κατέθεσαν στο Facebook ...
122 αιτήματα, από τα οποία ικανοποιήθηκαν λίγο περισσότερα από τα μισά (54% - τουλάχιστον 66 λογαριασμοί).

Σύμφωνα με την αναφορά που δημοσίευσε η εταιρία, το σύνολο των χρηστών για τους οποίους ζητήθηκαν στοιχεία από τις Αρχές 74 χωρών προσεγγίζει τους 38.000 παγκοσμίως.
Όπως εξηγεί, «οι κυβερνήσεις υποβάλλουν αιτήματα στο Facebook ώστε να λάβουν πληροφορίες για λογαριασμούς στο πλαίσιο επίσημων ερευνών».

«Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αιτημάτων αφορά ποινικές υποθέσεις, όπως ληστείες και απαγωγές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κυβερνητικά αιτήματα ζητούν βασικές πληροφορίες για τους συνδρομητές (π.χ.το όνομά τους και το πότε γράφτηκαν στην υπηρεσία). Άλλες φορές, πάλι, μπορεί επίσης να ζητάνε αρχεία καταγραφής διευθύνσεων IP ή περιεχόμενο των λογαριασμών», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία δεν αποκαλύπτονται στατιστικά στοιχεία για τη φύση των αιτημάτων.

Τις περισσότερες αιτήσεις έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ: 11.000 αιτήματα για πάνω από 21.000 λογαριασμούς, εκ των οποίων ικανοποιήθηκε το 79%. Ακολουθεί η Βρετανία με 1.975 αιτήματα για 2.337 χρήστες και μετά η Γερμανία με 1.886 αιτήματα για 2.068 χρήστες.

«Όπως έχουμε δηλώσει κατ' επανάληψη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να ανταποκρίνονται με διαφανή τρόπο στο καθήκον τους για προστασία των πολιτών. Η κυβερνητική διαφάνεια και η δημόσια ασφάλεια δεν αλληλοαποκλείονται», δήλωσε ο Κόλιν Στρετς, επικεφαλής του νομικού τμήματος του Facebook.