21 Αυγούστου 2013

Sueddeutsche Zeitung: Με κονδύλια από την ΕΕ και λιγες απαιτησεις το τρίτο πακέτο

Τις πληροφορίες για ένα τρίτο μνημόνιο επιβεβαιώνει και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει ότι το τρίτο πακέτο θα περιέχει λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις από τα δύο πρώτα γιατί «στην Ελλάδα ένα σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε εξέλιξη».


Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα χρήματα προς την Αθήνα από τα διαρθρωτικά ταμεία της, προκειμένου να τονώσει τη εγχώρια οικονομία».

«Με αυτόν τρόπο θα απελευθερώνονταν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας που θα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώνεται το χρέος», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Τα σενάρια για το τρίτο πακέτο-Πώς θα δοθεί η νέα βοήθεια

«Σενάρια» για τη μορφή που θα λάβει τρίτο πακέτο βοήθειας βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε περί ανάγκης νέου δάνειου για την Ελλάδα.

Το νέο αυτό πακέτο αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης εδώ και καιρό πίσω από κλειστές πόρτες. Μάλιστα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, έχει και όνομα., καθώς αποκαλείται «προληπτικό» (precautionary).

Αντικειμενικός του σκοπός του θα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2016. Μόνο για τη διετία 2015-2016 το ΔΝΤ εκτιμά το εν λόγω κενό στα 10,9 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η νέα βοήθεια θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών το διάστημα 2014-2016.