24 Σεπτεμβρίου 2013

Τέλος στο θρίλερ της ομηρίας στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι-72 οι νεκροί

Μετά από τέσσερις ημέρες, το θρίλερ της ομηρίας στο εμπορικό κέντρο του Ναιρόμπι, «Westgate», έλαβε τέλος, με τραγικό απολογισμό 72 νεκρούς και περίπου 200 τραυματίες.

«Ντροπιάσαμε και νικήσαμε τους εχθρούς μας», είπε ο πρόεδρος της Κένυας, Οχούρου Κενυάτα, σε διάγγελμά του, ενώ ανακοίνωσε πως η επιχείρηση της αστυνομίας στο Mall τελείωσε, καθώς πέντε από τους τρομοκράτες της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, που βρισκόντουσαν ακόμα μέσα στο κτήριο σκοτώθηκαν και άλλοι 11 συνελήφθησαν. Την ίδια στιγμή οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν πως όλοι οι όμηροι είναι πλέον ελεύθεροι.

Στη συνέχεια ο Κενυάτα ανέφερε πως σύμφωνα με εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, ανάμεσα στους τρομοκράτες υπήρχαν τρεις Αμερικανοί και ένας Βρετανός, δίχως όμως να είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει και επίσημα.

Παράλληλα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ ανακοίνωσε πως την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι απαντήσεις στην επίθεση. Μάλιστα στη συνέχεια του λόγου του ο κ. Κενυάτα ανέφερε πως τρεις όροφοι έπεσαν κατά τη διάρκεια της εφόδου των κομάντο,η επιχείρηση των οποίων ονομάστηκε «tail end».

«Αγαπητοί μου Κενυάτες, χτυπηθήκαμε με άσχημο τρόπο και αισθανόμαστε μεγάλο πόνο, αλλά ήμασταν γενναίοι, ενωμένοι και δυνατοί. Η Κένυα κάτω από μεγάλο κακό, τελικά θριάμβευσε», είπε ο Κενυάτα.

Απειλούν με νέο μακελειό οι Σομαλοί τρομοκράτες

Η «αλ Σεμπάμπ» απειλεί με νέες επιθέσεις «εάν το Ναϊρόμπι δεν αποσύρει τους στρατιώτες του που έχουν αναπτυχθεί από το 2011 στην Σομαλία», οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί εκεί για να πολεμήσουν τους μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης.

«Προειδοποιούμε την κενυατική κυβέρνηση και όλους αυτούς που την υποστηρίζουν», σημειώνει ο εκπρόσωπος των Σεμπάμπ, Άλι Μοχάμουντ Ραζ, σε ηχογραφημένο μήνυμά του που δημοσιεύεται σήμερα στο Twitter και σε ισλαμιστικά φόρουμ, αναφερόμενος στην αιματηρή επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το κίνημά του.

«Αν επιθυμούν την ειρήνευση, να εγκαταλείψουν το έδαφός μας, να σταματήσουν την ανάμειξή τους στις υποθέσεις μας, να απελευθερώσουν τους κρατούμενούς μας και να σταματήσουν οποιαδήποτε μορφή μάχης κατά της θρησκείας μας», υπογράμμισε ο ίδιος. Στη συνέχεια προσέθεσε: «Στην αντίθετη περίπτωση, να ξέρετε ότι αυτό ήταν μόνον μια πρώτη γεύση αυτού που θα κάνουμε στο μέλλον και ότι θα πρέπει να περιμένετε μαύρες μέρες». Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι είναι «μια απάντηση του ισλαμικού έθνους στην ανάμειξη στις υποθέσεις της Σομαλίας από την πλευρά της κυβέρνησης της Κένυας, πράκτορα των Εβραίων», σημείωσε επίσης ο Ραζ.

«Θα τους κάνουμε να υποστούν αυτό που κάνουν να υποστεί (ο πληθυσμός) στις επαρχίες της νότιας Σομαλίας», όπου ο κενυατικός στρατός υποστηρίζει την σομαλική κυβέρνηση κατά των μαχητών Σεμπάμπ, κατέληξε.

Την ίδια ώρα η Ουγκάντα, η χώρα η οποία ηγείται της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στην Σομαλία, προειδοποίησε σήμερα ότι οι στρατιώτες της έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να εξαπολύσουν περαιτέρω επιθέσεις κατά των Σεμπάμπ.

Ο στρατηγός Κατούμπα Ουαμάλα δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Καμπάλα ότι η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία απαρτίζεται τώρα από περίπου 18.000 στρατιώτες, χρειάζεται επιπλέον 7.000 στρατιώτες ειδάλλως κινδυνεύει να παραχωρήσει έδαφος στους Σεμπάμπ.

Γρίφος η συμμετοχή της Βρετανίδας στην επίθεση

Στο μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι «εν γνώσει» του σχολίου που έκανε ο κενυάτης υπουργός Εξωτερικών, ότι μια Βρετανίδα εμπλέκεται στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις κενυατικές αρχές και να υποστηρίζουμε τη διερεύνηση αυτής της επίθεσης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Η Βρετανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τους Κενυάτες στην προσπάθειά τους να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης όλους όσοι είναι υπεύθυνοι γι' αυτή την άγρια επίθεση».

Η υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Αμίνα Μοχάμεντ σε τηλεοπτική της συνέντευξη, δήλωσε σήμερα ότι δύο ή τρεις Αμερικανοί και μία Βρετανίδα συμμετείχαν στην ομάδα των σεμπάμπ που επετέθησαν εναντίον του εμπορικού κέντρου Westgate στο Ναϊρόμπι σκοτώνοντας περισσότερους απο 60 ανθρώπους.