Φοβού τους Ρώσους και δώρα φέροντας...
Κώστας Στούπας
Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε δημόσια πως η Ελλάδα είναι μια προβληματική χώρα για επενδύσεις...Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, δεκαπέντε μέρες αργότερα η πρόεδρος της Ανω Δούμας η κυρία Ματβιένκο ως απεσταλμένη του Ρώσου προέδρου μετέφερε το ενδιαφέρον για επενδύσεις...
Ρωσικές εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και πάλι για την ΔΕΠΑ που μας άφησαν στα κρύα του λουτρού προ διμήνου περίπου.
Τι έχει αλλάξει εν τω μεταξύ και η προβληματική χώρα έγινε Ελντοράντο;
Πλησιάζει το τέλος Οκτώβρη, όπου λήγει το δικαίωμα προσφυγής της ελληνικής πλευράς στη διεθνή διαιτησία για την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Παράλληλα με το όψιμο ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα η ρωσική πλευρά διαρρέει πως στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει προ πέντε μηνών περίπου για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου υποχωρεί και δέχεται μείωση της τάξης του 10%.
Στην Ελλάδα πληρώνουμε το φυσικό αέριο κατά 25-30% ακριβότερα συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ένα 10% ελάχιστα βοηθά την ελληνική βιομηχανία να ανακτήσει ένα μέρος της ανταγωνιστικότητάς της, τουλάχιστον στην πλευρά που αφορά το ενεργειακό κόστος.
Οι Ρώσοι φαίνεται όμως βιάζονται να κλείσουν την εκκρεμότητα της τιμής του φυσικού αερίου χωρίς να προσφύγει η Ελλάδα στη διεθνή διαιτησία, προσφέροντας σαν «τυράκι» κάποιο αόριστο ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις.
Τι εξασφαλίζει όμως πως μια ελληνική προσφυγή στη διαιτησία θα δικαιωθεί και δεν θα απορριφθεί και δεν θα χάσουμε και τα λίγα που μας παραχωρούν;
Τίποτα. Υπάρχουν όμως τους τελευταίους μήνες δύο εξελίξεις που ενισχύουν τις πιθανότητες μιας ελληνικής δικαίωσης.
Πριν από λίγες εβδομάδες ο γερμανικός όμιλος RWE προσέφυγε εναντίον του ρωσικού κολοσσού ενέργειας και όχι απλά πέτυχε την μείωση της τιμής που ζητούσε, αλλά την πέτυχε και με αναδρομική ισχύ...
Αυτή την περίοδο η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει «στριμώξει» την ρωσική εταιρεία για μονοπωλιακές πρακτικές. Τι σημαίνει αυτό;
Πως οι Ευρωπαίοι καίτοι πληρώνουν 25-30% φθηνότερα το φυσικό αέριο από εμάς, προσπαθούν να πετύχουν ακόμη φθηνότερες τιμές.
Καθώς η ρωσική πλευρά είναι «στριμωγμένη» αυτή την περίοδο, προσπαθεί να κλείσει το ελληνικό θέμα, όπως όπως και φαίνεται πως στα πλαίσια αυτά τάζει και συμμετοχές στις αποκρατικοποιήσεις.
Κύκλοι της ελληνικής βιομηχανίας λαμβάνοντας υπόψη τη «βουλιμία» της ελληνικής κυβέρνησης για μετρητά προκειμένου να αποφύγει νέα μέτρα που θα φέρει ένα νέο δάνειο, φοβούνται πως θα θυσιάσουν όσες βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν μείνει στο βωμό παρουσίασης κάποια αμφίβολης κατάληξης αποκρατικοποίησης.
Δηλαδή, για άλλη μια φορά θυσιάζεται το μακροπρόθεσμο συμφέρον μιας προοπτικής βιώσιμης ανάπτυξης στο βωμό της κρατικής «βουλιμίας» για μετρητά...