Η υπόθεση της δίωξης σε βαθμό κακουργήματος αφορά ελέγχους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που έκαναν επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών σε αποφάσεις επιτροπών στις οποίες μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο βουλευτής και οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, κ. Σταθάκης που είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ενώ ήταν και αντιπρύτανης μέχρι την εκλογή του, τον Μάιο του 2012, ως βουλευτής Χανίων.
Η υπόθεση συνδέεται με τη διαχείριση κονδυλίων του Πανεπιστημίου σε διάφορες χρονικές φάσεις που απλώνονται από το… 1996 έως το 2004... δηλ. την εποχή Σημίτη...
Αρχικώς η κατηγορία στρεφόταν κατά 19 συνολικά ατόμων αλλά στη συνέχεια η ποινική δίωξη έπαυσε για δύο εξ αυτών λόγω πλημμεληματικού χαρακτήρα των αδικημάτων τους.
Εκτός του Σταθάκη κατηγορούμενοι είναι ο νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Ευρ. Στεφάνου καθώς και οι Χρ. Νικολάου, Αλ. Καλοκαιρινός, Παν. Κωνσταντόπουλος, Μιχ. Ταρουδάκης, Ι. Μιμίδης, Χαρ. Σαββάκης, Σκ. Παπαιωάννου, Βασ. Καρδάσης, Νικ. Φαράκλας, Νικ. Ανάγνος, Ι. Αντωνιάδης, Γ. Τζιρίτας. Δημ. Κυρτάτας, Νικ. Μοσχονάς και Δημ. Πλουμίδης
Όπως προκύπτει από το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, αρχικά οι κατηγορούμενοι είχαν παραπεμφθεί με απευθείας κλήση στο ακροατήριο στις 30 Απριλίου του 2012, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. Όμως το Δικαστήριο έκρινε άκυρη την κλήση και παρέπεμψε την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να αποφανθεί “αμετακλήτως”. Το Συμβούλιο έκρινε τον Ιούνιο του 2013 ότι “προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής” και εξέδωσε παραπεμπτικό βούλευμα.
Η μια κατηγορία που αντιμετωπίζει ο κ. Σταθάκης είναι ότι ενέκρινε το 2001 μαζί με τους Νικολάου και Σαββάκη, ως μέλη της Επιτροπης Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) καταβολή 9 εκατομ. δραχμών για υπερωριακή απασχόληση στο Γενικό Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Π.Κ.
Όμως η καταβολή του ποσού αυτού, όπως αναφέρει το βούλευμα έγινε παράνομα, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και με δεδομένο ότι “οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 60 μηνιαίως”
Επίσης ο Σταθάκης κατηγορείται μαζί με άλλους ότι κατέβαλλαν, με την ίδια ιδιότητα σε υπαλλήλους το ποσό των 444.129,60 ευρώ (151.337.162 δραχμές), υπό τη μορφή επιμισθίων, αμοιβών και επιδομάτων θέσης.
Το βούλευμα τονίζει ότι οι καταβολές αυτές “έγιναν παράνομα, αφού δεν συνδέονται με το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕ αλλά καλύπτουν δαπάνες του Πανεπιστημίου Κρήτης”
Τέλος η τρίτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο κ. Σταθακης, μαζί με άλλους, έχει σχέση με το γεγονός ότι από το 1998 ως και το 2001 καταβλήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία (Εθνική Ασφαλιστική) το συνολικό ποσό των 150.000.000 (440.205,43 ευρώ) ως ασφάλιστρα ομαδικού συμβολαίου ασφάλισης ζωής – ασθένειας όλων των υπαλλήλων του Π.Κ.
Το βούλευμα αποφαίνεται πως “οι καταβολές των παραπάνω ποσών έγιναν παράνομα, αφού δεν συνδέονται με το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕ και οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ασφαλισμένοι στο δημόσιο”
cretalive.gr